HomeMagazin

Dignite se s kauča i smršavite bez truda

Hari Mata Hari nakon sedam godina objavljuje novi album, spot snimio na Kipru

Ako se dignete s kauča i prestanete buljiti u televizor, konzumirat ćete manje brze hrane, pokazalo je najnovije istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern u Chicagu otkrili su da u smanjenju unosa zasićenih masnoća pomaže izbjegavanje cjelodnevnog izležavanja na kauču, a ne fokusiranje na gubitak težine.

‘Ljudi mogu promijeniti svoju naviku konzumiranja nezdravih namirnica fokusirajući se na dvije stvari: povećanje konzumiranja voća i povrća te znatno smanjenje vremena koje provode na kauču ispred televizora’, kazala je Bonnie Spring, voditeljica istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo 204 odrasle osobe kojima je dodijeljen stil života kojeg su se trebali pridržavati tri tjedna. Sudionici, od kojih 40 posto nije ulazilo u kategoriju debljih osoba, bili su plaćeni 175 dolara (otprilike 1.062 kune) kako bi se pridržavali jednog od četiriju predloženih tretmana.

Tretmani su uključivali: poveći unos voća i povrća, kao i redovitu tjelovježbu; smanjenje unosa namirnica s velikim udjelom masti i smanjenje vremena provedenog u sjedećem položaju; smanjenje unosa namirnica s velikim udjelom masti i povećanje tjelovježbe; te povećanje unosa masnoća i povećanje vremena provedenog u sjedećem položaju.

Ispitanici su napredak morali redovito prijavljivati, kao i osobna razmišljanja. Nakon tri tjedna zaključeno je da se čak 86 posto ispitanika, koji su prije ovog projekta prakticirali nezdrav način života, odlučilo pridržavati novousvojenih navika.

Pod nezdravim navikama podrazumijeva se nedovoljan unos voća i povrća, konzumiranje namirnica koje sadrže previše štetnih masti, nedostatak tjelovježbe i kretanja te previše vremena provedenog na kauču pred televizorom.

Samo sjedenje na kauču duže vrijeme stvara ‘savršenu oluju’ nezdravog načina života. Niste dovoljno fizički aktivni i neprestano gledate reklame nezdrave hrane koju ne biste trebali jesti. Također, uz gledanje televizije često ide grickanje, odnosno mahnito konzumiranje hrane, dok istovremeno niste u stanju pratiti količine koje unosite.

‘Smanjite vrijeme koje provodite pred televizorom. Prošećite ili odite u teretanu. Po lijepom vremenu možete napraviti toliko toga za svoje tijelo i općenito zdravlje. Nemojte gubiti vrijeme sjedeći pred televizorom’, savjetuje nutricionistica dr. Jana Klauer.