Dodik u Srebrenici: 11. juli će se obilježavati kao i do sada

HomeVijestiBiH

Dodik u Srebrenici: 11. juli će se obilježavati kao i do sada

Zoran Milanović boravio tri sata na privatnom imanju Milorada Dodika

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je, nakon posjeta Srebrenici i razgovora s novoizabranim načelnikom Mladenom Grujičićem da se ništa neće promijeniti u organizaciji obilježavanja godišnjice “stradanja Bošnjaka 11. jula”.

“To je datum kojim se obilježava stradanje Bošnjaka. Svi mi to podržavamo i tu se ništa neće mijenjati. Lokalna zajednica i Republika Srpska će u obimu u kojem to mogu i biti prisutne. Neće se tu ništa promijeniti u odnosu na ranije godine, a tako će se tretirati i ubuduće”, rekao je Dodik.

No, sve drugo će se mijenjati, nastavio je, te najavio utvrđivanje ključnih problema Srebrenice i njihovo rješavanje. U tom smislu najavio je obnovu i razvoj infrastrukture, potpune rekonstrukcije ulica, javne rasvjete, obnove i izgradnje javnih objekata, te sa druge strane otvaranje radnih mjesta.

Uz financijsku podršku vlasti Republike Srpske, najavio je i uključivanje nepotrošenih, a doniranih sredstava iz Srbije.

On je najavio održavanje sjednice vlada RS-a Federacije BiH u Srebrenici, rekavši da je spreman da podrži i bude prisutan kako bi se napravilo nešto što će biti zapisano i dokumentovano.

Ponuda Bošnjacima da uđu u vlast

Dodik je najavio i kako će Bošnjacima, odnosno njihovim političkim predstavnicima biti ponuđeno formiranje zajedničke vlasti u Srebrenici.

“Imajući u vidu specifičnost opštine, već se kreira atmosfera zajedničkog i to je ono što podržavam jer je to potreba. Demokratska volja naroda je takva i treba što prije konstituisati lokalne vlasti”, istaknuo je Dodik.

Grujičić je dodao kako je “potrebno što prije konstituisati vlast kako bi se mogai usvojiti kvalitetan i operativni plan, koji je za dobrobit svih građana Srebrenice”.

Dodik je predizbornu kampanju svoje stranke počeo upravo u Srebrenici, rekavši da time želi pokazati važnost te sredine za Republiku Srpsku i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Još tada je izrazio uvjerenje da će Grujičić postati načelnik, te obećao da će doći u posjet toj lokalnoj zajednici čim se to dogodi.

Grujičićev izbor osporavao je dosadašnji načelnik Ćamil Duraković, no nadležne su institucije odbile njegove žalbe.

Izvor: Al Jazeera

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0