instant fap

Dosadio vam je Džeko? Šta ćete tek reći za Komšića?!

Ako nas je prva ostavka Željka Komšića na sve rukovodeće pozicije u SDP-u iznenadila (makar je ubrzo došlo emotivno pomirenje), ova posljednja nije izazvala ni izbliza slične reakcija kao ona martovska.

Oni upućeniji u dešavanja unutar same stranke tvrde da se takav potez mogao i očekivati, a mi ostali „laici“ smo ga mogli nagovijestiti nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDP-a, koju je Komšić napustio.

Navodno su na toj sjednici prštale uvrede na Komšićev račun, a u tome je prednjačio poznati „teniser“ Damir Hadžić. Kao u vezi u kojoj su se oba partnera „ohladila“, bilo je pitanje ko će kome prvi „dati nogu“.

Ne treba biti ekspert ili bacati kašike kako bi ustanovili da je ovo samo jedan u nizu udaraca SDP-u, stranci koja čvrsto trasira put ka propasti. Prve rezultate će osjetiti već na oktobarskim izborima, a potpuni krah će DJL SDP doživjeti na sljedećim općim izborima. Prognoza rahmetli Nijaza Durakovića od prije deset godina, kada je stranci prilikom davanja ostavke prognozirao propast, se ispunjava.

Glasovi koje je Komšić osvojio kao kandidat za člana Predsjedništva BiH i popularnost koju uživa među Bosancima i Hercegovcima mu daju političku težinu koja nam nameće pitanje njegove političke budućnosti.

Oni koji su prije deset godina uradili ovo što je Komšić prije nekoliko dana, SDU, a čini se i „Naša stranka“, ga čekaju raširenih ruku. Sigurno ništa protiv njegovog članstva u svojoj političkoj stranci ne bi imali ni u „Stranci za BiH“. Drugi sugerišu kako je za njega najbolja opcija osnivanje vlastite političke stranke.

Svim navedenim strankama bi Komšić došao kao „kec na desetku“. SDU i „Naša stranka“ bi konačno mogli u značajnijoj mjeri privući pažnju glasača na sebe, a „Stranci za BiH“ bi godila reanimacija u vidu najpopularnijeg političara u BiH.

Opcija osnivanja vlastite političke stranke je izgledna, ali je upitno da li je Komšić dovoljno snažan i karizmatičan da oko sebe okupi ljude koji bi predstavljali ozbiljnu političku opciju u BiH. Dojučerašnje kolege iz SDP-a bi ga malo vjerovatno slijedile jer teško se odreći pozicija na koje ih je raspodijelio nedodirljivi šef.

Sve je još uvijek u domenu spekulacije, ali bi se njegova politička budućnost trebala riješiti što prije. Danas je Komšić najtraženija „roba“ na političkom tržištu i vjerovatno će ga mediji u narednim danima seliti po strankama kao što Džeku sele po evropskim klubovima. Za koga će u konačnici „potpisati“, vidjećemo do kraja „prijelaznog roka“.

KOMENTARI