instant fap

Evo kako vam mobitel može uništavati vezu

Evo kako vam mobitel može uništavati vezu

Možda vam je poznat taj osjećaj – vratite se s posla, počnete pričati o drami koju ste preživjeli, a imate osjećaj da vas vaš dragi baš i ne sluša. Naravno, kima glavom i mrmlja u znak odobrenja s vremena na vrijeme, ali pogled mu je zablokiran na malenom ekranu ispred njega. Svi smo to doživjeli, ili od partnera ili od prijatelja koji sjedi preko puta nas na večeri.

Svi znamo da je to nepristojno (iako i sami to nekada radimo), pa nije iznenađenje da može biti loše za vezu, kako je pokazala nedavno provedena studija. Ali jeste li znali da sama prisutnost mobitela može imati negativan utjecaj na način kako ste povezani s drugima?

Znanstvenici sa University of Essex izveli su eksperiment u kojemu su dva stanca stavili zajedno u kabinu. U svakoj je kabini bila i knjiga, plus još jedan predmet – ili laptop ili mobitel. Stranci su potom proveli 10 minuta pričajući o zanimljivim događajima iz njihove prošlosti. Istraživači su tada ispitali par o interakciji. Rezultat?
Čak i unutar kratkog perioda od 10 minuta, par koji je pored sebe imao mobitel osjećao se manje bliskim i imao je nižu kvalitetu veze.

Iste su rezultate dobili i kada su strance stavili u različita okruženja i situacije gdje im je bio na vidljivom mjestu. Toliko o prvom dojmu. A ako prisutnost mobitela stoji na putu vašoj interakciji s novom osobom koja priča interesantnu priču, nije ni čudo da ometa interakciju s osobom koju viđate svaki dan, posebno ako se aktivno služite mobitelom.

Savjet? Uzmite ozbiljno onu staru izreku – daleko od očiju, daleko od srca. Pojačajte zvuk ako očekujete važnu poruku ili poziv, a mobitel stavite podalje dok pričate s partnerom ili prijateljem. Potrudite se povezati s osobom pored vas, prije nego vam jedino društvo postanu igrice s mobitela.

KOMENTARI