instant fap

Federer osvojio sedmi Wimbledon, vraća sa na prvo mjesto ATP liste!

Roger Federer je osvojio Wimbledon. U finalu je Švajcarac sa 3:1 (4:6, 7:5, 6:3, 6:4) savladao Škota Andyja Murraya i tako došao do sedme titule na All England Clubu (prve nakon 2009.) i 17. Grand Slama u karijeri.

Padaju rekordi

Ovim fantastičnim uspjehom Federer će se ponovo vratiti na prvo mjesto ATP liste nakon više od dvije godine (6. juni 2010.), a po broju sedmica na tom mjestu preteći će legendarnog Petea Samprasa. Amerikanac je prvi teniser koji je na mjestu broj 1 proveo 286 sedmica, dok je Roger tamo bio sedmicu manje.

Isto tako, izjednačio je rekord Samprasa koji takođe ima sedam titula na Wimbledonu.

Murrayu je ovo bilo prvo wimbledonsko finale, a ujedno je postao i prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 74 godine čekanja. Ipak, ispred sebe imao je najtežeg mogućeg protivnika te je i četvrti put poražen u finalu Grand Slama. Britanci će na svog pobjednika, očito, morati sačekati još neko vrijeme.

Odličan start Murraya

Murray je odlično otvorio meč i napravio break u prvom gameu. Ioak, nije ga uspio kapitalizirati te je Federere ubrzo izjednačio na 2:2.

Game za game igralo se sve do devete igre kada Škot još jednom oduzima servis Švicarcu, a potom sigurnim servisima osvaja prvi set sa 6:4 i vodi 1:0. Zanimljivo, bio mu je to prvi set kojeg je ikad osvojio u Grand Slam finalu.

Početkom drugog seta Federer je krenuo odlično. Suvereno i bez izgubljenog poena osvaja uvodni game, da bi zatim napao servis Murraya i stigao do nove brake lopte. Ipak, Škot se dobro snalazi pod pritiskom, izvlači se snažnim backhandom poslije kojeg Federer pravi grešku pa je rezultat bio izjednačen na 1:1.

Imao je Murray u petom gameu veliku priliku – na 15:40 Federer prvom majstorski na mreži dobija prvi poen (30:40), dok je drugu brake priliku spasio sjajnim servisom.

Prekid prijao Federeru

Novo uzbuđenje vidjeli smo u devetom gameu. Ponovo je inicijativu preuzeo Škot, došao do break šanse, ali je nakon duže razmjene poena poslao backhand u aut te je Federer poveo sa 5:4. Imao je Murray još nekoliko prilika da povede sa 2:0 u setovima, bio je u ritmu, no kazna za propušteno stigla ga je u 12. gameu. Naime, nakon što je poveo sa 30:0, naredna četiri poena osvaja Švicarac i sa 7:5 izjednačava rezultat na 1:1.

Treći set prekinut je pri rezultatu 1:1 zbog kiše. Nakon pola sata navučen je krov iznad Centralnog terena, pa je meč nastavljen. Takvi uslovi više su prijali Federeru, a nakon maratosnkog šestog gemea koji se igrao preko 15 minuta, do breaka je na kraju stigao Federer i poveo sa 4:2. Ispostavilo se to ključnim za osvajanje trećeg seta, jer je kralj wimbledona do kraja bez problema odservirao i sa 6:3 došao nadomak trofeja.

Kralj ponovo na tronu

Teško je bilo tada očekivati da se Murray može vratiti. Sve teže se kretao terenom zbog povrede, dok je Federer igrao sve bolje, agresivnije, njegovi udarci odlazili su gdje je poželio. Presudnim detaljem četvrtog seta pokazao se 5. game kada Roger pravi brake za 3:2.  Bilo je to sasvim dovoljno da privede meč kraju i ponovo zavlada svjetskim tenisom.

Genijalni Švajcarac ponovo će na tron ATP liste sa koje će skinuti Novaka Đokovića.

KOMENTARI