instant fap

Film o srebreničkom genocidu “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić takmičit će se na Venecija film festivalu

Film o srebreničkom genocidu “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić takmičit će se na Venecija film festivalu

Igrani film “Quo vadis, Aida?”, bosanskohercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade iz Sarajeva uvršten je u glavni, takmičarski program 77. Venecija Film Festivala i takmičit će sa 20 filmova iz cijelog svijeta za glavnu nagradu Festivala “Zlatni Lav”.

Ovo predstavlja veliki uspjeh, pogotovo imajući u vidu da se radi se o najstarijem i jednom od tri najvažnija filmska festivala na svijetu.

Ovogodišnji festival će biti održan u periodu od 2. do 12. septembra. Predsjednica žirija je proslavljena glumica Cate Blanchett.

Među dosadašnjim učesnicima festivala nalaze se imena najprestižnijih svjetskih autora koji su obilježili istoriju svjetske kinematografije: Renoira, Kurosawe, Laurence Oliviera, Rosselinija, Tarkovskog, Antononija, Viscontija, Bunuela, Wim Wendersa, Godarda, Ang Lee, Sofia Copole, Guliermo del Tora i dr.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade “Zlatni Lav” je film “Joker” reditelja Todda Phillipsa.

Radnja filma odvija se u ljeto 1995. godine u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici.

Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubijeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

KOMENTARI