instant fap

Francuska: Ispred džamije ostavljene svinjske glave

Organizacije koje okupljaju muslimane i Jevreje u Francuskoj ujedinile su se danas u osudi incidenta u gradu Montobanu, gdje su ispred lokalne džamije ostavljene dvije svinjske glave.

Naoružani islamista ubio je u ovom gradu dvojicu vojnika u martu ove godine.

Francuski Savjet muslimanske vjere opisao je ovo skrnavljenje džamije kao rasističku i ksenofobičnu provokaciju i apelovao da vlasti brzo pronađu krivca.

Francuska Unija jevrejskih studenata saopštila je da je zaprepaštena ovim incidentom koji se dogodio u zabrinjavajućoj klimi mržnje, prenio je AFP.

Svinje su nečiste životinje po vjerovanju muslimana, koji trenutno obilježavaju sveti mjesec ramazan.

Ovo je prvi ovakav incident u regionu Tarn-e-Garon i pretpostavlja se da je riječ o reakciji na martovska ubistva koja je izvršio Mohamed Merah, islamista inspirisan ideologijom Al-kaide.

Merah je ubio dvojicu vojnika u Montobanu i troje jevrejske djece i njihovog rabina i još jednog vojnika u obližnjem Tuluzu, a potom je izvršio samoubistvo kada ga je policija opkolila u njegovom stanu.

Svinjske glave ostavljene su da vise na kapiji ispred ulaza u džamiju neposredno prije jutarnje molitve, a na tlo se prosulo mnogo krvi.

Adalah Zekri, predsjednik Francuske opservatorije za islamofobiju, izjavio je da se današnji incident dogodio u atmosferi intenziviranja antimuslimanskih akcija u provoj polovini godine.

“Nečuveno je da se ovo desi tokom mjeseca ramazana. Ovo je rasistička provokacija”, izjavio je Zekri.

KOMENTARI