instant fap
NaslovnicaUncategorized

Gdje griješimo kada smišljamo lozinku

Gdje griješimo kada smišljamo lozinku

Ljudi često misle da su njihove lozinke putem kojih se loguju na neki sajt ili društvenu mrežu, dovoljno specifične i jedinstvene, i da je njihov nalog bezbjedan.

Međutim, kada su prije par dana hakeri napali društvenu mrežu“Linkedin” ova pretpostavka se pokazala pogrešnom, prenosi Smedia.rs.

Među najpopularnijim lozinkama koje su sa lakoćom otkrivene i ukradene bile su riječi poput “link”, “bog”, “Isus”, “anđeo”, “Majkl”, “Džordan”, “volim te”, “volim”, “posao”, “tačno”, “zmaj”, “fudbal”, “the”, “majmun”, “povezati”, “rad”, karijera”, đavo”, zatim numeričke sekvence “1234″ i “123456″, ali i psovke.

Koje su to greške koje pravimo kada kreiramo lozinku?

Bez psovki: Fraze ili izrazi koji u sebi sadrže neku psovku pravi su mamac za hakere i spadaju među najslabije lozinke.

Bez asocijacija: Da biste lakše zapamtili lozinku nekada je lakše da je vežete za ime samog sajta, društvene mreže ili napravite neku sličnu asocijaciju, baš kao i članovi “Linkedina”, kojima je lozinka bila “link”. Međutim, ova lozinka takođe ima minimalni stepen zaštite i lako se otkriva.

Bez religije: Stručnjaci savjetuju da izbjegavate termine koji imaju veze sa religijom, jer su veoma česti, a samim tim laki za otkrivanje.

Bez brojeva: Ljudima je nekada lakše da umjesto riječi upišu niz brojeva, najčešće od 1 do 6, pretpostavljajući da je to toliko prosto da nikome osim njih neće pasti na pamet, što je svakako velika zabluda.

Dužina je bitna: Preporuka je da lozinka ima makar četiri kraće riječi koje se lako pamte i koje su međusobno vezane, ne pisane odvojeno, te zajedno čine frazu, štohakeru otežava posao dešifrovanja.

( Tehnologija.me )