HomeUncategorized

Gdje griješimo kada smišljamo lozinku

Sanski Zmajevi na Međunarodnom nogometnom turniru u Hrvatskoj

Ljudi često misle da su njihove lozinke putem kojih se loguju na neki sajt ili društvenu mrežu, dovoljno specifične i jedinstvene, i da je njihov nalog bezbjedan.

Međutim, kada su prije par dana hakeri napali društvenu mrežu“Linkedin” ova pretpostavka se pokazala pogrešnom, prenosi Smedia.rs.

Među najpopularnijim lozinkama koje su sa lakoćom otkrivene i ukradene bile su riječi poput “link”, “bog”, “Isus”, “anđeo”, “Majkl”, “Džordan”, “volim te”, “volim”, “posao”, “tačno”, “zmaj”, “fudbal”, “the”, “majmun”, “povezati”, “rad”, karijera”, đavo”, zatim numeričke sekvence “1234″ i “123456″, ali i psovke.

Koje su to greške koje pravimo kada kreiramo lozinku?

Bez psovki: Fraze ili izrazi koji u sebi sadrže neku psovku pravi su mamac za hakere i spadaju među najslabije lozinke.

Bez asocijacija: Da biste lakše zapamtili lozinku nekada je lakše da je vežete za ime samog sajta, društvene mreže ili napravite neku sličnu asocijaciju, baš kao i članovi “Linkedina”, kojima je lozinka bila “link”. Međutim, ova lozinka takođe ima minimalni stepen zaštite i lako se otkriva.

Bez religije: Stručnjaci savjetuju da izbjegavate termine koji imaju veze sa religijom, jer su veoma česti, a samim tim laki za otkrivanje.

Bez brojeva: Ljudima je nekada lakše da umjesto riječi upišu niz brojeva, najčešće od 1 do 6, pretpostavljajući da je to toliko prosto da nikome osim njih neće pasti na pamet, što je svakako velika zabluda.

Dužina je bitna: Preporuka je da lozinka ima makar četiri kraće riječi koje se lako pamte i koje su međusobno vezane, ne pisane odvojeno, te zajedno čine frazu, štohakeru otežava posao dešifrovanja.

( Tehnologija.me )