instant fap

Godina bez Nijaza Durakovića

Godina bez Nijaza Durakovića

Plavi salon sarajevskog UNITIC-a bio je premal da primi sve poštovaoce lika i djela rahmetli Nijaza Durakovića, člana Predsjedništva RBiH, osnivača i predsjednika SDP- BiH. Na skupu koji je povodom obilježavanja prve godišnjice smrti rahmetli Durakovića organizovala SDUBiH, govorili su Stjepan Kljujić, Nermin Pećanac, Ejup Ganić, Ivo Komšić, Miro Lazović i Emir Zlatar.
Impresivna biografija

Nijaz Duraković je rođen 1. januara 1949. u Stocu gdje je stekao osnovno i gimnazijsko obrazovanje. Studij sociologije završio je 1971. godine, magistrirao je 1975. i doktorirao 1979. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.  Na FPN-u je radio od 1976. pa sve do prerane smrti. Objavio je 16 knjiga i preko 200 studija i istraživačkih radova. Savezu komunista Jugoslavije pristupio je 1967. Na ratnom kongresu, 27. decembra 1992, Duraković je formirao novu stranku za koju je napisao program, davši joj ime Socijaldemokratska partija (SDP).  Od 1992. do 1996. godine bio je član Ratnog predsjedništva.

Predsjednik SDP-a je bio do 1997, kada tu funkciju preuzima Zlatko Lagumdžija. Od tada do 2002. bio je član Glavnog odbora i Predsjedništva SDP-a. Na općim izborima 1998, kao kandidat SDP-a bio je izabran na mjesto zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Godine 2002. bio je nosilac združene liste SBiH za Predstavnički dom PSBiH. Izabran je sa 15.176 glasova. U oktobru 2002, Duraković daje ostavku na rukovodstvo i članstvo u SDP-u. Do 2006. bio je poslanik u Predstavničkom domu PSBiH. U 2006. pristupio je Socijaldemokratskoj uniji (SDU). U decembru 2007. izabran je za člana Predsjedništva SDU-a.

Socijaldemokrat do kraja

– Nijaz Duraković se nikada, unatoč brojnim pritiscima i neprestanoj borbi sa ljudskom sujetom, nije odricao postulata socijaldemokratije i običnog čovjeka je uvijek stavljao na prvo mjesto, istakao je Emir Zlatar, predsjednik KO SDU Sarajevo.
Na skupu je, vrlo emotivno govorio i Nermin Pećanac, predsjednik SDUBiH, koji je na samome početku kazao kako je još u šoku u kakvom je bio prije godinu, kada je čuo tužnu vijest da je Nijaz Duraković preminuo.

– Koliko je Nijaz Duraković znao, mogao i radio vidimo danas, kada BiH stagnira na svim poljima. Sve pozitivne promjene i koraci naprijed su zaustavljeni. Jako nam nedostaje njegova pronicljivost, intuicija, njegov ugao političkog posmatranja, naglasio je Pećanac.

KOMENTARI