Historijat “Sanska Ilidža”

HomeLokalne temeSanski Most

Historijat “Sanska Ilidža”

Poslovna zona Zdena dobija pristupni put

Kako je Sanski Most dobio ime po rijeci Sani, predivnoj ljepotici, a koju su tim imenom prozvali jedna četa legionara, koji su ovim područjem hodili još u dalekoj prošlosti, tačnije u vrijeme borbi  Rimljana sa velikim  ilirskim plemenomMezeja.

Oko 820. godine spominje se malo naselje po imenu Mren, tj. luka Mren, iz kojeg se razvio grad po imenu Sanski Most.

Ovi legionari bolovali su od kožne bolesti, koja je, nakon što su se okupali u rijeci (u koju se ulijeva i termomineralno vrelo) potpuno nestala, te vojnici tad za rijeku rekoše „Sanus aqua“ (zdrava voda).

Tako je dobila ime naša rijeka Sana.

Rimljani zatim, nastaviše istraživati kopajući rudnike, te su tako naišli na mnoge izvore i prvi primjetili ljekovitost tih voda za razne vrste bolesti, gdje se naročito isticao izvor “Sanske Ilidže”.
Budućnost je obilovala mnogobrojnim ratovima i seobama, gdje nisu vršena neka značajna istraživanja.
Rimljane smjeniše drugi narodi, a historiji u amanet ostadoše činjenice i dokazi.

Prilikom izvođenja građevinskih radova na lokalitetu sadašnjeg banjsko-lječilišnog kompleksa i u neposrednoj blizini izvora, na dubini od 2 m pronađeni su predmeti za koje se predpostavlja da su iz rimskog perioda, a jedan od tih predmeta je glineni ćup koji je izuzetno dobro očuvan.

I danas u ovim krajevima postoje lokacije za koje se tvrdi da su mjesta gdje izvire ljekovita voda, ali zasigurno  najzanimljivija i dugim godinama svoje ljekovitosti dokazana jeste naša SANSKA „Banja Ilidža“, koja se nalazi petnaestak kilometara jugoistočno od Sanskoga Mosta u podnožju planine Mulež, na 250 metara nadmorske visine, te sa umjereno kontinentalnom klimom.

U nešto kasnijem periodu usljedila su velika interesovanja u pogledu naučnih istraživanja, koja će kasnije i dokazati ranije pretpostavke i potvrditi da se radi o jako ljekovitoj banji, koja će vremenom poprimiti okvire ozbiljnog zdravstveno-lječilišnog područja (zdravstveni turizam), a koje se danas uređeno na jedan savremeniji način krije iza imena „Banja Ilidža“.

Prva detaljnija istraživanja spominje M.T.Leko 1922.godine, a prvi opis izvorišta potječe iz 1925.godine od dr.Friedrich Katzera (prvi čovjek geološke struke u BiH: stručnjak, naučnik, direktor Geološkog zavoda u Sarajevu), dok je prvu analizu vode izvršio S.Miholić 1954.godine, te hidrogeološke i hemijske prilike na izvorištu 1970.godine B.Đerković.

Sve je poprimilo ozbiljniji karakter kada su 1980.godine izvršena bušenja dvije bušotine, SB 2 dubine 372 m i SB 3 dubine 234 m, sa temperaturom vode od 32 C, sa kapacitetom slobodnog preljeva 43l/s, a koordinator projekta je bio dipl.ing.geol. Neven Miošić.

Usljedile su mnogobrojne balneološke analize od kojih možemo izdvojiti Center za razvoj in znanstveno raziskovanje mineralnih voda Maribor, Institut za geološka istraživanja Sarajevo, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Zagreb, te Geoinstitut Beograd, koji su potvrdili ljekovitost termomineralne vode.

Banja Ilidža u Sanskom Mostu je zadnjih godina postala jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na području Krajine, a i cijele BiH.

Sanski Most je jedan od malobrojnih gradova u Bosni i Hercegovini koji u vrijeme godišnjih odmora turistima, na jednom mjestu može ponuditi upravo ono što najviše žele.

Upravo zbog velikog interesovanja domaćih i stranih turista da dio svog godišnjeg odmora provedu u Banji Ilidži, novo rukovodstvo banjskog kompleksa je krenulo u poboljšanje smještajnih kapaciteta banje, kako bi bio omogućen cjelogodišnji rad.

Danas banja raspolaže sa velikim i uređenim izletničko rekreativnim prostorom,  otvoreni bazen 25×12,5,  za rekreaciju, dva zatvorena bazena za liječenje, jedan za muškarce, a drugi za žene, površine 24m2, medicinsko-terapeutskim prostorom, ugostiteljskim prostorom, trim stazama i velikim parking prostorom, a konstantno se radi na poboljšanju kvalitete usluga.

Kako su se vremena mijenjala tako je, u skladu s tim, i vlasništvo nad Banjom Ilidžom prolazilo kroz različite etape i različite ruke onih koji su s njome rukovodili.

Prijeratni period obilježen je državnim vlasništvom nad ovom poznatom banjom u okviru OO Udruženog grada Grmeč u sastavu Agroindustrijskog kombinata iz Banja Luke, da bi nakon rata rukovodstvo nad banjom preuzelo preduzeće d.o.o.“ERVING-SM“ S.Most (udruženje RVI), koji su sa ovim kapacitetima raspolagali do 2009.godine, ali bez značajnijih pomaka.

Sanska Ilidža 1974.godine

Krajem 2009.godine, kupovinom iste od općine Sanski Most, Banja Ilidža prelazi u vlasništvo privatnih poduzetnika iz Švedske (porijeklom iz BiH, tačnije Prijedora) Aziza i Rabije Mujdžić, koji su prepoznali značaj i raspoložive kapacitete ove ljepotice, te se odlučili uložiti svoj trud i sredstva kako bi u budućnosti izgradili moderan i savremen zdravstveno-lječilišni kompleks koji će svojim posjetiocima pružati usluge tokom cijele godine.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0