HomeMagazin

Isprobajte limun dijetu i na brzinu smršajte10 kilograma

Šta ginekolozi ne smiju činiti tokom pregleda žene?

Hollywood zvijezde se kunu u limun dijetu, kada na brzinu moraju smršati 10 kila. Pri tome ne stoji samo mršanje u prvom planu, već i čišćenje i detoksikacija organizma. Osim toga limun dijeta je prava vitamin-C-bomba.

Šta može limun dijeta?
Limun dijeta je kao program detoksikacije. Postoji sedam koraka – za svaki dan u sedmici jedan. Navodno se u jednoj sedmici izgubi jedan konfekcijski broj. Kod limun dijete se ne bi trebalo u potpunosti ne jesti. Ova dijeta ne treba skidati samo masne naslage, već treba i očistiti tijelo od otrova i uljepšati vašu kožu.

Osnovno pravilo ove dijete je da pijete puno vode. Voda i limunada trebaju da budu na vrhu prehrambene piramide. Dozvoljene su i domaće supe i biljni čajevi. Recept za limunadu je jednostavan. Dodajte dvije kašike soka od limuna u 30 dl filtrirane vode. Također dodajte dvije kašike javorovog sirupa i malo ljutog čilija. Ovaj sok ćete piti tokom čitave dijete.

Ponedjeljak
Odmah nakon ustajanja piti limundu od filtrirane tople vode. Pobrinite se da je pijete pzno u toku dana. Sok od limuna i vode, stimulira probavu, što zauzvrat potiče detoksikaciju i gasi glad.  Jedite samo lagane stvari, kao što su salata, grah i leća ili sirovo povrće. Riba na žaru i povrće na pari s limunovim sokom je također uredu. Dva sata prije spavanja, obavezno opet popiti vruću ili mlaku limunadu.

Utorak
Moto ovog dana: Unesite što više vitaminaC u organizam. Jedite pet vrsta voća i povrća i pijte uvijek vašu limunadu. Može i sušeno voće.

Srijeda
Kako se šećer iz hrane nebi pretvorio u mast, mora se regulisati stanje šećera u krvi. Zato morate imati obilan doručak. Uz svaki obrok unosite bjelančevine i ne zaboravite vašu čašu limunade.

Četvrtak
Ovaj dan samo malo šećera smijete konzumirati. Šećer postiče produkciju insulina i povećava tako želju za kaloričnom hranom. Zato jedite hranu sa niskim glikemijskim indeksom. Pogodan je integralni hljeb i keks od zobi.

Petak
Sada se mora voditi računa o unosu masnoća, koje pokrivaju 25 posto naše potrebe za energijom. Ko ne unosi dovoljno masnoća, ima česte promjene raspoloženja, probleme sa kožom i zglobovima. Zato jedite dobre masnoće, koje se nalaze u orasima, sjemenkama, ribi ili orahovom ulju. Jedite i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

I ne zaboravie na limunadu tokom čitavog dana.

Subota
Na dan šest smijete unositi hranjivije namirnice, jer sada su na jelovniku svježi i integralni proizvodi. Posegnute i za domaćim kompotom, supama ili voćnim sokovima.

Nedjelja
Nakon šest dana djelimičnog posta, probava, koja je sada malo zaspala, treba se malo probuditi. Jelo žvačite dugo i vodite računa da redovno jedete.

Izbjegavajte duge razgovore i gledanje televizije u toku jela. Prije nego posegnete za desertom, napravite pauzu od 20 minuta, jer toliko je mozgu potrebno da signalira da li zaista postoji potreba za jelom. Uz ovu dijetu preporučuje se i bavljenje sportom!