instant fap

Istraživanjem otkriveno kako se mozak rješava “otpada”

Naše tijelo premreženo je limfnim sistemom, sitnim cijevčicama i žilicama koje filtriraju tvari koje prolaze kroz tijelo i izlučuju one loše. Na taj način tijelo se rješava suvišnih tvari i održava se čistim. Međutim, naučnike je sve do danas opterećivalo pitanje o tome kako se pročišćava mozak koji je zapravo mala, zatvorena jedinica.

Upravo zbog toga istraživači sa University of Rochester Medical Center izvršili su nekoliko istraživanja na miševima pomoću kojih su željeli otkriti kako se njihov mozak rješava “otpada”. Istraživanja su pokazala da mozak ima neku vrstu “odvodnog sistema” koji pumpa tečnost sa otpadnim tvarima uz krvne žile po kojima one dolaze u ostatak tijela premrežen limfnim sistemom.

Istraživači su posmatrali protok tekućina po mozgu korištenjem radioaktivnih obilježivača. Vidjeli su da mozak miševa ima izvanstanični prostor kroz koji teče cerebrospinalna tekućina kako bi se riješila “otpada”.

Bez tog izvanstaničnog prostora čišćenje mozga usporeno je za 70 posto. Izvanredno je to otkriće koje bi mogli značajno pomoći izlječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti s obzirom da Alzheimerovu bolest uzrokuje usporeno izlučivanje amyloid proteina koji se takođe iz mozga izbacuje putem “odvodnog sistema” mozga.

KOMENTARI