instant fap

Izložba slika Jusufa Suljanovića

U Zenici je protekle subote otvorena izložba slika akademskog slikara Jusufa Suljanovića, koji u poslijeratnom periodu živi i radi u švedskom gradu Luleu.

Do organizacije ove izložbe došlo je nakon bratimljenja pomenutog grada i Zenice, a prošle godine umjetnici iz „grada čelika“ imali su izložbu u Luleu. U okviru kulturne razmjene dva grada Suljanović je izložio svoja djela u prostoru kulturnog centra u Zenici, a svečanom otvaranju ove izložbe prisustvovali su predstavnici ovog grada, načelnik grada Lulea, Karl Petersen, te načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić. Inače, Suljanović je rođeni Sanjanin, a poput ogromnog broja svojih sugrađana, tokom agresije na BiH i okupacije Sanskog Mosta, morao je napustiti rodni grad. Podsjetimo da je u prijeratnom periodu Suljanović bio izuzetno cijenjen umjetnik i pedagoški radnik.

U Švedskoj je vrlo brzo doživio punu umjetničku afirmaciju i član je tamošnjeg udruženja likovnih umjetnika. U Švedskoj je o umjetničkom opusu Jusufa Suljanovića izdata i monografija, čija je promocija prije dvije godine organizovana u Sanskom Mostu. U svijet umjetnosti Jusuf Suljanović je ušao na velika vrata. Po završetku grafičke škole u Zagrebu 1957. godine radio je kao novinar za list „Oslobođenje“. Paralelno je učio i usavršavao se u slikarstvu pohađajući visokoškolske ustanove u Sarajevu, a imao je studijske boravke u više evropskih zemalja. Danas je najcjenjeniji bh slikar koji živi i radi u Švedskoj i pravi ambasador svoje zemlje i grada u toj skandinavskoj zemlji.

KOMENTARI