instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Jovanović se dogovorio sa Dačićem: Neću se pomiriti sa idejom da Srbija postane prokleta avlija

Jovanović se dogovorio sa Dačićem: Neću se pomiriti sa idejom da Srbija postane prokleta avlija

Predsjednici Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije Boris Tadić i Čedomir Jovanović razgovarali su večeras o formiranju nove vlade. U LDP kažu da će, ukoliko se sa dogovorenim načelima slože socijalisti, Srbija uskoro dobiti vladu.

Ukoliko se sa viđenjem Tadića i Jovanovića, o tome kakvu politiku Srbija treba da vodi u naredne četiri godine složi Ivica Dačić, Srbija će biti za korak bliže formiranju parlamentarne većine. Sastanak u rezidenciji Borisa Tadića u Užičkoj trajao je više od dva sata, a Tadić i Jovanović su se složili oko suštinskih pitanja.

– Stav LDP-a je da naredna Vlada Srbije mora da definiše čistu evropsku orijentaciju zemlje, da bude posvećena rješavanju teškog ekonomskog položaja građana, odlučno da krene u političke reforme, izgradnju institucija, da garantuje vladavinu prava, građanske slobode, tržišnu ekonomiju, i da izvuče zemlju iz izolacije – saopšteneo je iz LDP.

Kako je za “Blic” rekao izvor iz LDP u toj stranci će sačekati odluku SPS, a ukoliko socijalisti ne prihvate ponuđena načela, većinu će morati da traže u nekom drugom bloku političkih stranaka. DS i SPS ranije su već postigli dogovor o vladi, a na demokratama je bilo da nađu trećeg partnera za neophodnu većinu.

Sutra počinje da teče rok od 90 dana u kojem parlament mora da izabere novu vladu. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nema ništa protiv da DS formira vlast, ukoliko može da obezbijedi većinu. Međutim, ako u toku dana Tadić ne uveri Nikolića da je DS obezbijedila većinu, on će, kako je ranije najavio, mandat za sastavljanje vlade prvo povjeriti najjačoj partiji, a u ovom slučaju to je SNS.

Jovanović je ranije danas rekao da se neće pomiriti da mu bilo ko drži lekcije iz Banje Luke, dodavši da nema nijedan lični problem sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

– Neka mu drugi, kao banjalučkom veziru, idu na noge, ja to neću činiti, niti ću se pomiriti sa idejom da Srbija postane prokleta avlija – kazao je Jovanović.

Lider LDP-a rekao je da ga interesuje da Srbija dobije efikasnu vladu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče tokom Dačićeve posjete Banjoj Luci, da će RS protestovati protiv bilo kakve Vlade Srbije u kojoj bude neko ko govori ružno o RS, te da je protiv toga da u njoj bude lider LDP-a Čedomir Jovanović.