HomeMagazin

Kako preživjeti visoke temperature

HBO uskoro snima u susjedstvu: Pogledajte ruševni hotel koji će uskoro postati filmski set

Živa se popela iznad trideset stepeni, hodate po usijanom asfaltu, noge su vam teške, usta suha, jedva dišete, a ispod majice vam teku potoci znoja?

Kad ljetne vrućine iscijede iz vas i posljednji atom snage, sasvim je svejedno jeste li u gradu, na poslu, plaži ili kod kuće. Jednostavno vam nije ni do čega. Umjesto da uživate u ljetu, vi se osjećate kao stara krpa.

E, pa vrijeme je da ove godine promijenite ploču te da uz pomoć savjeta naših stručnjaka ostanete poletni, svježi i blistavi i na +40°C.

– Povećajte unos tekućine, bez obzira na stupanj aktivnosti.

– Ne čekajte da osjetite žeđ. OPREZ: Ako vam doktor općenito ograničava uzimanje tekućine zbog zdravstvenih problema, pitajte ga koliko tekućine smijete uzimati na ljetnim vrućinama.

– Ne uzimajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer će to samo povećati gubitak tekućine iz organizma.

– Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke koji mogu uzrokovati želučane tegobe.

– Jedite laganiju, svježe pripremljenu hranu. Prednost dajte voću i povrću.

– Ako možete, boravite u klimatiziranim prostorijama.

– Nosite laganu, ugodnu, svijetlu, širu odjeću od prirodnih vlakana, a za izlazak na sunce najbolje je nositi i veći šešir.

– Nikako ne ostavljajte djecu u zaključanim, parkiranim automobilima.

– Novorođenčad i malu djecu ne izlažite suncu i dajte im dovoljno tekućine.

– Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, osobito kronični bolesnici (srčani bolesnici ili osobe s povišenim krvnim tlakom) pa imajte na umu da ih treba češće posjećivati ili nazivati.

– Usporite ritam života i izbjegavajte izlaske za najvećih vrućina.