instant fap

Kako zaštititi dijete od opasnosti koje nosi današnje vrijeme?

Kako zaštititi dijete od opasnosti koje nosi današnje vrijeme?

Ako djecu stalno kontrolišu, gube povjerenje kao roditelj. Sad druge strane, ni mnogim roditeljima nije baš ni jasno o kojim opasnostima na internetu je riječ.

Stručnjaci roditeljima savjetuju da računar uvijek drže “na oku”.

“Dozvolite vašem djetetu da koristi internet, ali neka to bude u skladu sa dogovorom o količini vremena kao i sajtovima koje može da posjećuje. Bez obzira na dogovor, sadržaji koji neprestalno dolaze u fokus pažnje vaše djece, uvijek ga mogu navesti da se dovede u opasnost. Pored samog kvaliteta, bitno je obratiti pažnju i na kvantitet. Previše vremena provedenog pred ekranom može ostaviti trajne negativne posljedice na vaše dijete. Zbog toga je važno uvijek imati nadzor. Takođe, vrlo lako na internetu možete pronaći besplatne aplikacije za roditeljski nadzor. Većina njih funkcioniše veoma jednostavno. Ukoliko niste ljubitelj aplikacija i novih tehnologija, dovoljno je da postavite šifru na računar ili telefon kojom ćete odobravati pristup interentu vašem djetetu. Sa druge strane, vaše dijete će u jednom momentu odrasti i postati tinejdžer kada strogi nadzor već počinje da prozivodi kontra efekat. Takođe, u ovom uzrastu većina djece već posjeduje svoj mobilni telefon kojim bilo kada i bilo gdje može da pristupi internetu”

Edukujte vaše dijete

Zbog toga je jako važno redovno komunicirati sa djecom, upoznati ih sa posljedicama do kojih može da dovede ovakvo ponašanje kako bi postali svjesniji i razvili empatiju prema drugima iako su na sociljanim mrežama.
Jedna od tehnika je zauzimanje perspektive vršnjaka koji proživljava ovako nešto. Takođe, bitno je govoriti o cyberbullying-u kako bi djeca mogla da imaju svijest o tome ukoliko postanu žrtva ali i da imaju informaciju šta mogu preduzeti u tom slučaju i kome se obratiti za pomoć.

“Sa druge strane, sistem treba da sankcioniše ovakva ponašanja ali i osvjesti djecu da nije cool raditi ovako nešto. Iako je još uvijek teško za ustanoviti i dokazati ovakve oblike nasilja, i u našem sistemu se ona sankcionišu.  Ono što je možda i najvažnije, jeste učiti djecu kako da na adekvatan način komuniciraju sa vršnjacima kako u školi tako i na društvenim mrežama. Ovakve vještine će u svakom slučaju pomoći da se smanji agresija, ali i da se dijete izbori za sebe na afirmativan način poštujući mišljenje i emocije vršnjaka. Jedna od tehnika je vježbanje scenarija koje dijete predloži sa alternativnim načinima reagovanja i komuniciranja”, ističe se. 

Prihvatite da se to ne dešava „tamo negdje“

Često kada čujemo o svim opasnostima kojima su izložena djeca u svijetu, prvo što pomislimo je da „nema toga kod nas“  ili „nije to još do nas stiglo“.

“Internet je globalno i opšte mjesto. Kada se vaše dijete konektuje na interenet, ono se ne nalazi ni u dvorištu ni u naselju, ono se nalazi na svjetskoj mreži i ima pristup svemu što tamo postoji. Da li je internet onda sam po sebi loš? Naravno da nije, internet nudi nevjerovatne mogućnosti za učenje i razvoj, s tim što je djetetu potreban neko da ga vodi kroz proces odrastanja kako u svakodnevnom životu, tako i u internet svijetu”

KOMENTARI