instant fap

Karanfili za sestre Rahman

Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva danas je u Hrasnici, polaganjem cvijeća na spomen-ploču i učenjem Fatihe, obilježilo stradanje sestara Jasne i Samire Rahman.

One su tragično poginule prije 20 godina od agresorske granate, koja je pogodila njihov stan dok su spavale. Na spomen-ploču, koja je prošle godine postavljena na zgradi u Ulici Sabira Užičanina, cvijeće su položili predstavnici Udruženja, Općine Ilidža, učenici Druge osnovne škole i porodica.

– Ovim prisjećanjem želimo sačuvati uspomenu na ubijene sestre kako se ne bi zaboravilo da su one, kao i mnoga druga djeca opkoljenog Sarajeva, nedužno stradale. Jasmina je imala 17, a Samira 14 godina i ubijene su u snu. Zaboravimo li ove nevine žrtve, bit će isto kao da se rat nije ni dogodio. To ne smijemo učiniti zbog budućih generacija koje moraju pamtiti ubijanje mladosti Sarajeva kako se sve ne bi ponovilo, naglasio je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja, dodajući da pravda još nije zadovoljena i krivci nisu procesuirani.

Za oca ubijenih sestara Nazifa Rahmana ovo je posebno težak trenutak jer je prošlo 20 godina otkako Jasmina i Samira nisu sa svojom porodicom.

– Svaka godišnjica smrti mojih kćeri je teška, a posebno ova, jer moje ljepotice bi danas vjerovatno već imale svoju djecu, a otišle su u cvijetu mladosti. Teško je bilo šta reći u ovom trenutku, ali sam zahvalan Udruženju roditelja ubijene djece koje prati sve ove datume i obilježavanjem ovih tragičnih događaja čuva uspomenu na našu djecu, kazao je Rahman.

Crvene karanfile su na spomen-ploču poginulim sestrama položili učenici Druge osnovne škole koju su pohađale Jasmina i Samira. Mališanima se ovom prilikom posebno obratio Fikret Grabovica, poručivši im da uvijek čuvaju sjećanje na stradale vršnjake, budu vrijedni i korisni članovi društva, ali da nikada ne dožive ratne strahote.

KOMENTARI