instant fap
NaslovnicaSanski Most

Keljmendi u Sanskom Mostu

Keljmendi u Sanskom Mostu

Sanski Most i Sanjani ovih dana imaju poseban tretman na političkoj sceni Kantona ali i BiH u cijelini.

Fahrudin Radončić koji ovaj grad i njene lidere na vlasti drži pod stalnim negativnim tretmanom putem privatnog dnevnog lista Avaza. U nedavnom intervjuu sa Matom Đakovićem na OBN-u nije krio koliko mu je borba za osvajanje vlasti u ovom gradu važna, spominjući Sanski Most na prvom mjestu. Političke bitke u ovom gradu su i prije bile interesantne. Svojevremeno je i Dodik dolazio da podrži kandidata S za BiH Sadika Bahtića u borbi za detronizaciju SDA.

Okolnosti i ambijent nadolazećih lokalnih izbora dodatno je zakomplicirala smjena ministara SDA u Vladi USK-a, ali i ukupna kriza na prostoru F BiH. Možda i jedan od najperspektivnjih, a svakako u gradu na Sani cijenjen Sanel Mahić smijenjen je sa funkcije ministra finansija. Od četiri upražnjena ministarstva dva su popunjena kadrovima iz Sanskog Mosta, čime je i premijer Lipovača ublažio nezadoovoljstvo sanskih SDP-ovaca, zbog loše zastupljenosti na kantonalnom nivou.

Međutim, izbor profesorice Azemine Helić je izazvao dodatne turbulencije u već razbijenoj SDP organizaciji, a mišljenja uglednih ekonomista i privrednika Sanskog Mosta su takva da su u prosvjetu otišli oni, koji ne razumiju struku i nisu se u njoj snašli. O njenim sposobnostima i stručnosti brzo ćemo se uvjeriti jer je budžet Kantona u teškoj situaciji, a koristi se za pokrivanje rupa općine Bihać, koja je jedna od najzaduženijih u Federaciji. Sve će se prelomiti preko leđa budžetskih korisnika.

O drugom ministru je puno već  rečeno i Sanjani ga dobro znaju. U biografiji koju je dostavio kao ministar i koju je objavio na lokalnom portalu ima jedna činjenica koja zapinje sanjanima za oči. Naime, taksativno pobrojani hod po godinama biografije ovaj ugledni (do sada SDA-ovac), prekida i prikriva period od 1984 do 1988 godine kada je osuđen za pronevjeru zajedno sa Ešefom Lasićem, u GIPU- 20 Oktobar, zbog čega je 1988 osnovao SZR „Grijanje Kurbegović“. O tome najviše znaju Kukolj Milorad i Tufek Zikret (tadašnji rukovodioci), a Radončiću je prema nekim saznanjima već upućena kopija osuđujuće presude. On je i sam rekao da na pozicijama imenovanih zvaničnika iz SBB-a neće biti onih koji su osuđivani za korupciju, pa vidjet ćemo hoće li ostati doslijedan?!

Najveća fama, pa ako hoćete i tabu tema u gradu na devet rijeka je SDA. Svih 7 kantonalnih organizacija i oko 130 u BiH je dostavilo u centralu stranke liste za ovjeru kandidata. Jedino to nije učinila O.O. SDA Sanski Most. Pitao sam o tome predsjednika Općinske organizacije Sanela Mahića (kandidata za načelnika), diplomatski mi je odgovorio da je „sve još u toku“. I potencijalnog kandidata za načelnika dr. Mustafu Avdagića, i on mi je rekao da je „sve po planu“ a u stvarnosti se ništa ne dešava.

Činjenica je da u gradu na Sani već dugo traje priča o sukobu u SDA Sanskog Mosta, odnosno na relaciji dr. Avdagić i Kamber, a imalo upućenima je jasno da kadrovsku politiku SDA Sanskog Mosta preko 10 godina suvereno vodi Sekretar SDA i Kantonalni poslanik Asim Kamber. Puno puta sam pokušao i Kamberom razgovarati, ali na telefon se nije javljao. On je svaki dan sa unukom u cvijetnjaku kod fontane na Trgu Ljiljana, pa sam se uputio da ga lično upitam. Rekao mi je da „radi na knjizi i da ga puno ne zanima politika“. Smatra da je ostanak Lipovače na čelu SDP-a i premijerskoj poziciji najbrži put povratka SDA. Na kraju ovog kratkog razgovora preporučio mi je da izvještavam isključivo istinu.

Istina je ovih dana i to da je Sanski Most posjetio (u više navrata) Adnan Terzić i da se sastajao sa dr. Avdagićem, ali kratko i sa Kamberom, što pomalo i mene zbunjuje ako se zna da je Terzić najbliži saradnik Fahrudina Radončića. Dodatni nemir u gradu na Sani unijela je  vijest da je grad posjetio i sam  Naser Keljmendi. Od onih koji su zapazili najveći crni džip do sada na sanskim ulicama i od ljudi iz restorana u kojima je boravio, prije bih rekao da se radi o Keljmendijevom sinu.

A istina je da se ovih dana vrši snažana pritisak na šezdesetak sanskih porodica (Albanaca) koje su veoma imućne i zapošljavaju veliki broj naših sugrađana. Sve češće se u sanskim kuloarima čuju priče o kupovini glasova, a Lijanovi sto maraka za glas prema izjavama nekih moglo, bi biti udvostručeno. Politička bitka za Sanski Most, i to je najveća istina je počela odavno. Politički transferi u SBB, uglednih funkcionera SDP-a, te ulazak u SBB Sadika Bahtića i sestre Mine ojačali su poziciju Radončićevih izbornih pulena.

Međutim, jutrošnja špekulacija iz MC-a, (kafić gdje se okuplja većina mladih političara Sanskog Mosta) i mene je dodatno zbunila. Naime, tvrde da je Kamber(suvereni vladar SDA u S. Mostu) mislio za načelnika predložiti Avdagića, to bi davno bilo učinjeno. A njegov pravi kandidat prema MC-ovim špekulantima je dr. Sanjin Halimović, s kojim je do sada najbolje sarađivao. Vjerovatno čeka rasplet na Federalnom nivou, a prema Čoviću i Lagumdžiji on bi se trebao desiti do do 29. ovog mjeseca. Dovoljno brzo da do 9. jula dostavi centrali u Sarajevo listu kandidata SDA. Sve opcije su otvorene, a jedna ocjena je sigurna. Ukoliko se podijeli SDA u Sanskom Mostu sve je moguće, ali ako se to ne desi teško će Keljmendi i svi drugi zajedno moći pobijediti jednu od najjačih općinskih organizacija SDA..