instant fap
NaslovnicaBiH

Koliko košta jedan glas?

Koliko košta jedan glas?

SARAJEVO – Ovih dana u Federaciji je top tema rekonstrukcija Vlade Federacije. Model koji je omiljen kod onih koji žele njenu rekonstrukciju jeste onaj o dogovoru o novoj parlamentarnoj većini. Za to je potrebno osigurati 2/3 glasova u oba doma parlamenta Federacije.

Naime, Zastupnički dom može da smijeni Predsjedništvo Federacije ukoliko za te smjene od 98 zastupnika glasa njih 2/3, odnosno ukoliko se skupi 66 glasova.

SDP ima 28 zastupnika, uz SBB-ove i HDZ-ove glasove ima 56. Može se reći da je siguran jedan i SNSD-ov. ASDA ima jednog zastupnika i očekivati je da će biti uz SDP. To je 58 glasova.

Računica je dakle jasna. Potrebno je obezbijediti još osam glasove. 5 bi glasova mogla donijeti  Lijanovići, no oni ne žele iz vlasti, a Čović ih ne želi u vlasti: tako da su nihovi glasovi i više nego upitni.  Još su dva glasa izvjesna i to  Safeta Halilovića i Spomenke Mičić. No i zajedno sa njima to bi bilo tek 65 od potrebnih 66 glasova, uz veliki upitnik na Lijanovićima.

Nema sumnje da pojedini zastupnici ovo vide kao priliku za unovčenje svoje pozicije, odnosno za prodaju glasa.

Podsjetimo, tokom sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je smijenjeno pet ministara iz SDA, pojavile su se brojne špekulacije, čekali ‘migovi’ iz stranačkih centrala, pa se tako u jednom trenutku pojavila informacija da je NS Radom za boljitak za ulazak u koaliciju sa SDA tražila 400.000 eura i premijersku poziciju za Merseda Šerifovića.

Lijanovići bi tako od stranke koja je na izborima kupovala glasove mogli doći u poziciju da prodaju istu. To im ne bi trebao bitiproblem, oni principe ne poznaju.

(vijesti.ba)