instant fap

Lamborghini Aventador J: Najveća želja najvećih kolekcionara

Lamborghinijev superautomobil, od čijeg dizajna i performansi se diže kosa na glavi, svojevrsna je demonstracija moći, ali i provokacija za bogate kolekcionare, koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da će biti proizveden samo jedan, jedini model Aventadora J.

Sve brojniji, ultra bogati stanovnici naše ekološki sve bolesnije planete Zemlje često samo čekaju pravu priliku pa da se „ponove“ nekim od ekskluzivnih, egzotičnih, maloserijskih ili potpuno ručno rađenih automobila, koji nekada koštaju onoliko novca koliko je običnim smrtnicima teško i zamisliti.
Po pravilu, automobili ovog tipa često se stvaraju za već unaprijed poznatu klijentelu, tačno za određene primjene i jednostavno ni za šta više. Jedan od takvih automobila je i nedavno predstavljeni Lamborghini Aventador J, koji je već proglašen za najbeskompromisniji otvoreni supersportski automobil u cijeloj istoriji četvorotočkaša. Neki ga već nazivaju i silom prirode na točkovima, iz prostog razloga što je superiorno moćan, superiorno otvoren i superiorno vrijedan.

Kako se navodi u Lamborghinijevom press materijalu, Aventador J vozaču i suvozaču spreman je ponuditi iskonsko iskustvo snage i dinamike. Mi im vjerujemo, jer sa svojih 700 KS ovaj model predstavlja filigranski komplikovanu fuziju najnovijih prvoklasnih tehnologija, inovativnih konstruktorskih solucija i potpuno novih materijala, otjelotvorenu sa prioritetnim ciljem da demonstrira Lamborghinijevo majstorstvo vladanja carbon fiber tehnologijom.

Dramatičan ugođaj

Prije svega nameće se pitanje zbog čega je to Lamborghini Aventador J toliko poseban, jer i brojni konkurentski supersportski automobili raspolažu sličnim tehnologijama. Aventador J je prije svega radikalno otvoreni automobil, sa karakteristikama enterijera i eksterijera spojenih u jednu cjelinu. Dizajneri iz Sant Agata Bologneze standardnom Aventadoru nisu samo uklonili krov, već i kompletan vjetrobran, stakla, tako da ako bi vozač želio da se uvjeri u puni potencijal ovog razjarenog bika pri brzinama iznad 300 km/h, jednostavno mora koristiti odgovarajuću opremu. Za dramatično vozačko iskustvo potrebno je samo navući zaštitnu opremu i naći adekvatnu stazu na kojoj ovo automobilsko umjetničko djelo može da prodiše punim plućima.

Kada je riječ o punim plućima, ona u ovom slučaju predstavljaju u odnosu na ostatak automobila ništa manje impresivan pogonski sklop sastavljen od novog 12-cilindričnog 6.5-litarskog agregata V konfiguracije, čijih se okruglo 700 KS na sve točkove prenosi putem superbrze ISR transmisije i permanentnog 4×4 pogona. Push-rod ogibljenje brine se da se sva snaga, bez obzira na kvalitet podloge i brzinu, u svakom trenutku adekvatno iskoristi, obezbjeđujući istovremeno i skalpelski oštro upravljanje.

Za vrtoglave performanse, ali i za vrhunski kvalitet vožnje u znatnoj mjeri je zaslužan dizajn sa sistematski redukovanom težinom. Zbog brojnih modifikacija u poređenju sa Aventadorom LP 700-4 Coupe, ovaj model je u stvarnosti sasvim drugačiji od njega, jer posjeduje potpuno drugačiju konstrukciju monocoque šasije, uključujući i zaštitne roll-barove iza glava vozača i suvozača. U redukovanje težine nije samo uvršćeno uklanjanje krova i vjetrobrana, već i klimatizacionog sistema, navigacije, te ostalih detalja opreme, a krajnji rezultat je suva težina od 1.575 kilograma.

Unikatna rješenja

Ova masa je za automobil ovog tipa veoma niska. Ona predstavlja rezultat unikatne Lamborghinijeve ekspertize na polju carbon fiber ojačanih polimera, evidentne ne samo na super modernoj monocoque šasiji, već i na ostalim detaljima. U suprotnosti sa tradicionalnim, Aventador J koristi sjedišta izrađena od ojačanih kompozita, sa fleksibilnim karbonskim insertima koja predstavljaju inovativni Lamborghinijev patent. Istovremeno, Lamborghinijevi specijalisti su za ovaj model razvili još impresivniju varijantu carbon fiber materijala, prvi put upotrijebljenu u autoindustriji. Riječ je o materijalu Carbonskin, sastavljenom od sirovog karbonskog pletiva natopljenog specijalnim epoksi vezivom, zaslužnim da stabilizuje samu strukturu i da istovremeno zadrži materijal ugodno mekanim.

Posebnost Aventadora J ogleda se i u jednoj možda i najvažnijoj činjenici, a ona glasi da je izrađen samo jedan jedini primjerak i da neće biti napravljen nijedan više. Ovaj model već je isporučen nepoznatom vlasniku, ostalih primjeraka i prototipova neće biti, pa čak ni u Lamborghinijevom muzeju.

Nepoznati kupac po nepoznatoj svoti novca dobio je potpuno unikatni, drumsko legalni komadić umjetnosti, koji simbolizuje sve ono što je Lamborghini bio u svojoj dugačkoj i plodnoj istoriji.

KOMENTARI