instant fap

Libijski pacijenti liječe se u BiH, prezadovoljni tretmanom i rezultatima

Kada državni vrh širom otvori vrata projektu koji za cilj ima pomoć unesrećenom narodu ratom zahvaćene zemlje, širenje kruga prijatelja, promocije turizma, hotelskih kapaciteta, začetak profesionalnog kvalitetnog zdravstvenog turizma, svi bi trebali

biti ponosni na to. Nažalost, kod nas to i nije baš tako.

banja

– Ogorčeni smo na to kako pojedinci od ovakvog, hvale vrijednog projekta koji povezuje ljude, kulture, običaje, navike, ali i promoviše BiH na najbolji način, žele napraviti skandal. Osobe koje sebe nazivaju novinarima, ne poštivajući ni minimum novinarskog profesionalizma i etike, iznose neistine, obmanjuju čitatelje i prave neprocjenjivu štetu svojoj državi i narodu. Nikada niko iz tih medija nije zatražio od nas bilo kakvu informaciju ili nam postavio pitanje, a otvoreni smo za svaki vid saradnje, otvoreni smo za svako pitanje i sugestiju, istakao je na početku razgovora za Oslobođenje Ali Amish, predsjednik Komiteta za brigu o ranjenicima u ime libijske ambasade u BiH, dodajući kako su pacijenti koji se vrate u Libiju oduševljeni prijemom, odnosom ljekara i ostalog osoblja.

Amish je naglasio kako se do sada nijedan pacijent, a bilo ih je nekoliko stotina, nije požalio na uslove u lječilištima Fojnica i Terme Ilidža, te dodao kako su dobili cijene niže i za 20 posto, a da na raspolaganju imaju sve kapacitete. Teži bolesnici na liječenje odlaze u Fojnicu, a mlađi i oni sa lakšim fizičkim povredama smješteni su u Termama na Ilidži.

– Povrede ovih ljudi su višestruke i često nevidljive golim okom. Osobe koje su provele rat u BiH znaju o čemu govorim. Mnogi od njih su i psihički jako labilni i potreseni. Zato smo za njih odabrali Ilidžu, koja raspolaže sa svim službama, specijalistima, službama pomoći i njege, ali i građanima Sarajeva koji su nam naklonjeni, kazao je Amish.

Do sada je 200 pacijenata iz Libije prošlo kroz lječilište Terme na Ilidži. Neki od njih su se vratili, jer su povrede komplikovane i liječenje je dugotrajno. Zadovoljni pomacima u prvoj fazi liječenja, nastavili su sa rehabilitacijom na Ilidži.

– Imamo sve kapacitete, aparate, stručnjake. Prepoznati su naša tradicija, kvalitet i zalaganje i imamo pacijente iz cijeloga svijeta, istakao je dr. Šahzija Mrkonja, koordinator za kvalitet i edukaciju Lječilišta banja Terme Ilidža.

Terme Ilidža su posljednjih nekoliko godina uložile vlastita sredstva kako bi se predstavile širom svijeta na sajmovima turizma. Posebnu su pažnju posvetili zemljama arapskog svijeta, gdje su promovisali zdravstveni turizam, ali i sve ostale ljepote BiH.

– Umjesto turističkih zajednica, mi sami o svome trošku nastupamo na sajmovima u Kuvajtu, Dubaiju, Saudijskoj Arabiji… Ove godine smo doveli toliko turista iz cijeloga svijeta da smo popunili sve hotelske kapacitete na Ilidži, ali i šire. Čak smo na noćenje slali goste i u Konjic, kazao je Alija Budnjo, predsjednik uprave hotela Ilidža.

Pacijenti su oni čija bi riječ, o kvalitetu usluge koja im se pruža, trebala najviše vrijediti.

Hadži Muhamed Elshkeri je drugi put u Sarajevu. Nastavlja liječenje jer su prvi put pomaci bili jako veliki. Mogao je birati odlazak na liječenje i u druge centre u Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, ali on se vratio u Sarajevo.

– Ovdje nam je prelijepo i sve je blizu. Imamo organizovan i društveni život, ljubaznost osoblja je na izuzetno visokom nivou, hrana je odlična i osjećam se kao kod kuće, naglasio je hadži Muhamed.

Prosjek godina osoba koje dolaze na liječenje u Terme je 30. Jedan od mlađih pacijenata je Hamza Mensur. Zadobio je povrede ekstremiteta u toku oružanih sukoba. Već je prošao jednu fazu liječenja u Tunisu.

– Pitaju nas prije terapija i u toku boravka ovdje kako se osjećamo i ima li ikakvih smetnji. Ja moram naglasiti da nas atmosfera u hotelu i na ulicama Sarajeva samo dodatno motiviše da uspijemo i što prije ozdravimo. Iskušenja koja su prošli Bosanci i Hercegovci su dosta slična našim i ovdje nas svi razumiju, kazao je Mensur.

Salah Fakrun je vođa grupe zadužen za organizaciju slobodnoga vremena pacijenata iz Libije.

– Najčešće vrijeme provodimo u izletima po BiH, šetnji Baščaršijom, obilasku kulturnih i historijskih znamenitosti. Posebno smo zadovoljni što se poštuju navike i običaji naših pacijenata. Tako su teži bolesnici koji imaju u pratnji žene i djecu odvojeni, te im je omogućena intima, naglasio je Fakrun

KOMENTARI