instant fap

Mame, sretan vam Majčin dan!

Mame, sretan vam Majčin dan!

DRUGE nedjelje u maju svake se godine širom svijeta obilježava Majčin dan. Ne zaboravite ga čestitati majkama, poklonite joj neku sitnicu ili znak pažnje. 

Slavlje Majčinog dana obilježava se u spomen na ceremoniju koju je Anne Jarvis 12. maja 1907., dvije godine nakon smrti majke, održala u njenu čast. Ljubav prema preminuloj majci izrazila je s 500 bijelih karanfila koje je u mjesnoj crkvi podijelila drugim majkama te se posvetila inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. 

Samo dvije godine kasnije, 1909. godine, Majčin se dan obilježio u 45 država SAD-a, a američki predsjednik Thomas Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom u SAD-u. 

Majčin se dan ubrzo počeo obilježavati i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po svijetu. U većini zemalja slavi se druge nedjelje u svibnju, ali neke zemlje obilježavaju ga u drugo vrijeme. 

Mame, sretan vam vaš dan!

KOMENTARI