instant fap

Maribor: policijska represija nad građanima na Trgu Slobode – s konjima i psima na prosvjednike

Građani Maribora okupili su se jučer na Trgu Slobode zahtijevajući ostavku gradonačelnika Franca Kanglera. Prosvjedi su prerasli u sukobe s policijom. Prema pisanju lokalnih medija ozlijeđeno je više policajaca i demonstranata, a oštećena su i vozila.

“Mi smo Maribor” i “Odlazi, lopove” samo su neki od natpisa na transparentima koje su nosili prosvjednici.
Demonstracije protiv Kanglera traju već nekoliko tjedana, a na jučerašnjim za koje se procjenjuje da su najmasovnije do sada, sudjelovalo je, prema službenim podacima više od 5 tisuća nezadovoljnih građana Maribora, a prema nekim izvješćima i više od 8000.

Francu Kangleru koji je bio jedan od najutjecajnijih članova Slovenske pučke stranke, traje drugi mandat na mjestu mariborskog gradonačelnika, dok se istovremeno protiv njega vodi desetak sudskih postupaka u kojima je osumnjičen za korupciju.

Bojan Dobovšek s Fakulteta za kriminalistiku i sigurnost je u svjetlu jučerašnjih događaja u Mariboru ustvrdio kako su djelatnici službe sigurnosti navikli na takve vrste događanja, “kako kod nas, tako i drugdje”
Prema njegovom mišljenju, dobro ovladavaju kritičnim situacijama, iako, kako pretpostavlja Dobovšek, prilikom demonstracija uvijek dođe i do stanovite štete, piše siol.net.

O korektnosti postupanja policije prema građanima na protestu još nema dovoljno podataka, tek naknadna analiza će pokazati da li je i kakvu silu upotrijebila policija i zašto je došlo do izgreda, te da li su za djelovanje policije krive provokacije, zaključio je Dobovšek.

KOMENTARI