instant fap

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja obilježen u JU „Gimnazija“ Sanski Most

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja  obilježen u JU „Gimnazija“ Sanski Most

     Mladi ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan rozih majica“, izvorno „Pink Shirt Day“, a obilježava se zadnje srijede u februaru od 2007. godine.

Sve je počelo 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi zbog dolaska u rozoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege odlučile su da dignu svoj glas protiv nasilnika i solidarišu se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u rozim majicama. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 rozih majica. Od tada, roza majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.

  Svako neprihvatljivo ponašanje koje ugrožava druge, zahtijeva određenu modifikaciju i prilagođavanje. Za ovaj proces su odgovorni roditelji, škola, društvo, a ukoliko je potrebno uključuju se policija, psiholog ili socijalni radnik.

  Učenici JU “Gimnazija” Sanski Most su u saradnji sa Vijećem učenika, koordinatoricom za Vijeće učenika i pedagogicom škole obilježili današnji dan i skrenuli pažnju na značaj prevencije bilo koje vrste nasilja među mladima.

KOMENTARI