instant fap

Među 520 žrtava šest 15-godišnjaka

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula ove godine još 520 žrtava srebreničkog genocida naći će smiraj duše, a njihove porodice će nakon 17 godina traganja za posmrtnim ostacima svojih najmilijih osjetiti bar malo olakšanje. Tužna kolona s tabutima srebreničkih žrtava krenut će jutros iz Visokog, te  na putu do Potočara proći i kroz Sarajevo gdje će, kao što je bilo i ranijih godina, brojne Sarajlije odati počast žrtvama stravičnog zločina koji se dogodio 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. 


U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 5.137 žrtava.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je za Agenciju FENA da su žrtve Srebrenice pronađene na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 74 masovne grobnice, uglavnom sekundarnog karaktera.

„Većina grobnica u kojima su pronađene žrtve stradale 1995. godine na području Srebrenice su sekundarne masovne grobnice, jer su tijela premještena s primarnih lokaliteta na druge, skrivene lokacije kako se žrtve ne bi nikada pronašle“, kazala je Čengić.

Ona ističe da usljed premještanja tijela nije rijetka situacija da se tijelo jedne žrtve kompletira iz više masovnih grobnica, a mnoga od tijela su usljed premještanja nekompletna.

Napominje da je jedan broj žrtava pronađen i na površini terena, tamo gdje su ubijeni, ostali su da leže dugi niz godina, a vrlo često je riječ i o miniranim terenima.

Čengić navodi da su među 520 identificiranih žrtva koje će 11. jula biti ukupane u Potočarima najmlađi dječaci: Nijaz (Nusret) Hasanović, Suad (Suljo) Klempić, Emir (Ahmet) Mandžić, Adem (Fadil) Mekanić, Ahmed (Mesud) Pašić, Hajro (Rašid) Smajlović, koji su imali svega 15 godina kada su izgubili svoje nevine živote.

Pronađeni su u masovnim grobnicama Kamenica, Križevići, Liplje na području Zvornika, masovnoj grobnici Ravnice u Bratuncu i masovnoj grobnici Zeleni Jadar na području Srebrenice.

Identificirane su i tri žene, a najstarija među njima je Šaha Izmirlić koja je imala 94 godine, a ekshumirana je u Potočarima.

„Najmlađa među žrtvama ženskog spola, djevojka Alija Hodžić, imala je 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na površini terena u mjestu Turalići na području Vlasenice, a njen brat Alija Hodžić, koji je imao 19 godina, pronađen je također na površini terena u Turalićima i ukopan je u Potočarima prije dvije godine“, kazala je Čengić.

Među onima koji će 11. jula ove godine biti ukopani u Potočarima su i tri brata Dževad, Ševal i Zijad Hasić, rođeni 1970., 1972., i 1974. godine.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Kamenica i Zeleni Jadar, a njihov otac Mehmed Hasić, koji je pronađen u masovnoj grobnici Glogova na području Bratunca ukopan je 2003. godine u Potočarima.

Čengić ističe da 48 žrtava koje će biti ukopane u Potočarima bili su dječaci starosti između 15 i 18 godina.

Po njenim riječima, žrtve potječu iz osam općina, a najviše žrtava je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića, ali i s područja općine Brčko, Han-Pijesak i Šekovići.

„Najveći broj pronađenih žrtava Srebrenice, ali i uopće lokalitet gdje je pronađen najveći broj žrtava u našoj zemlji je u mjestu Kamenica, 20-tak kilometara od Zvornika, gdje je u 13 sekundarnih masovnih grobnica pronađeno i ekshumirano više od 4.000 posmrtnih ostataka.

Do sada je DNK analizom preliminarno utvrđen identitet za više od 6.700 ekshumiranih žrtava stradalih 1995. godine, a još uvijek se traga za 1.500 nestalih osoba“, kazala je Čengić.

KOMENTARI