instant fap

Muftija Čamdžić: Uskoro namazi i u Ferhadiji

U banjalučkom Muftiluku namaz se klanjanja tokom ramazana na 79 mjesta i posjete vjernika i onih koji poste su dobre, a posebno raduje da je sve više mladih koji dolaze da u džematu klanjaju, kaže u razgovoru za Fenu muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

Uz čestitku svim muslimanima u ove mubarek ramazanske dane, muftija Čamdžić ih je pozvao da budu solidarni sa svojim susjedima, prijateljima, posebno onim koji su ugroženi i trebaju pomoć, bez obzira na naciju i vjeru.

Raduje ga, kaže, što se uoči skorog Ramazanskog bajrama i u Muftijstvu banjalučkom vidi sve više mladih u džamijama i na iftarima.

“Sve je više omladine u džamijama, što je veoma važno, a mi kroz naša predavanja zagovaramo toleranciju, suživot, otvorenost i dijalog, jer se od toga ne smijemo nikada umoriti“, kaže muftija banjalučki.

Danas, na 20. dan Ramazana, i u Derventi će biti organiziran iftar u tamošnjoj džamiji, a očekuje se i dolazak reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe ef. Cerića.

Također, muftija Čamdžić se nada da će naredne, a sigurno za dvije godine ramazanski namazi biti klanjani i u obnovljenoj banjalučkoj Ferhadiji, gdje su radovi u toku i pored materijalnih problema.

“Imamo puno novčanih dugova i kasne nam i uplate onih koji su to obećali, vlade Republike Srpske i Federacije BiH, ali poslovi zasad još ne staju“, kaže muftija banjalučki govoreći o problemima s kojima su suočeni pri obnovi ove džamije po uzusima UNESCO-a pod čijom je zaštitom i bila prije rušenja ratne 1993. godine.

Na banjalučkoj Ferhadiji se trenutno rade zadnje kupole i munara i očekuje da će biti “pokrivene” prije zime.

Iako svjestan da je na priliv novca za obnovu ove džamije uticala i ekonomska kriza, muftija Čamdžić u razgovoru za Fenu ističe da je važno da se aktivnosti ne zaustavljaju, a imaju i pisanu potvrdu nadležnih predstavnika UNESCO-a koji kontroliraju obnovu džamije Ferhadije da se radi po njihovim uzusima.

On ponovo apelira na sve koji mogu da pomognu završetak obnove Ferhadije, imajući u vidu njen značaj i činjenicu da se iz tog historijskog, kulturnog i vjerskog objekta oduvijek slala poruku mira, vjere i suživota.

Pored problema s kojima se susreći pri obnovi vjerskih objekata, ne manjka ni onih koji prate povratak izbjeglih i prognanim.

Muftija banjalučki posebno ističe da su uvjeti za povratak jako loši, ako se zna da se do posla teško dolazi, što je preduvjet održivog povratka.

“Svi treba da se vrate na svoja ognjišta i treba im osigurati da imaju od čega da žive. Nije dovoljno nekome vratiti stan, oronulu kući ili devastiranu štalu, treba omogućiti život dostojan čovjeka. Ne može se lomiti zid pa jesti…“, kaže muftija Čamdžić i dodaje da ih nada ne izdaje ni kada je u pitanje rješavanje tog problema.

Sporadični napadi na vjerske objekte i dalje traju, a prije pet dana je u Kalenderovcima kod Dervente, ističe, zabilježen jedan takav incident i provokacije prema vjernicima, zbog čega je načelnik tamošnje općine uputio oštru osudu, čija reakcija ga raduje.

Uvjeren je da je sigurnosna situacija za vjernike i vjerske objekte sve bolja.

Hronični nedostatak sluha vlasti, međutim, ispoljava se kada je u pitanju obećanje da će ovdašnjem muftiluku vrati na korištenje zgradu nekadašnje medrese u Banjoj Luci.

“Nadamo se da će bivši premijer, a sadašnji predsjednik RS Milorad Dodik ispuniti obećanje dato prije dvije godine”, kaže muftija Čamdžić u razgovoru za Fenu, ali i napominje da ima još vakufske imovine u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Brodu koju treba vratiti Islamskoj zajednici, ne čekajući zakon o restituciji.

Takav tretman, trebalo bi da postoji, kaže, i kada je u pitanju povrat nekadašnja imovina svih vjerskih zajednica u BiH i imovine građana koja je oduzeta u bivšem komunističkom sistemu.

(FENA)

KOMENTARI