instant fap
NaslovnicaSport

Munib Ušanović počeo s izdržavanjem četvorogodišnje zatvorske kazne u Zenici

Munib Ušanović počeo s izdržavanjem četvorogodišnje zatvorske kazne u Zenici

Nakon što je krajem sedmog mjeseca prošle godine drugostepenom presudom Suda BiH, skupa s Miodragom Kurešom, osuđen na jedinstvenu kazne zatvora u trajanju od 4 godine, Munib Ušanović, bivši glavni tajnik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i nekoć najmoćniji čovjek ovog sporta u Bosni i Hercegovini – danas je počeo sa izdržavanjem zatvorske kazne

Bivši sekretar Nogometnoga saveza BiH konačno je danas primljen u Kazneno-popravni zavod u Zenici, gdje mora izdržati četverogodišnju zatvorsku kaznu na koju ga je osudio Sud BiH potkraj jula 2011. godine.

Prve dvije odgode prihvaćalo mu je sudsko vijeće Suda BiH, a posljednju mogućnost odgađanja mogla mu je potpisati jedino predsjednica Suda Meddžida Kreso, međutim, ona je to odbila učiniti.

Podsjetimo, radnje za koje su optuženi Ušanović i Kureš oglašeni krivim, pravno su kvalifikovane kao produženo krivično djelo Porezne utaje iz člana 210. stav 2., u vezi sa članom 29. i 54. KZ BiH, za koje im je Sud primjenom odredbi iz člana 39., 42. i 48. KZ BiH, utvrdio kazne zatvora u trajanju od po dvije godine, a zatim uzimajući u obzir utvrđene kazne zatvora u trajanju od po tri godine za produženo krivično djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, primjenom odredbi iz člana 53. KZ BiH, optužene Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša Sud je osudio na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po 4 (četiri) godine.

Ranije, Tužilaštvo BiH je nekadašnjeg glavnog sekretar N/FS BiH Muniba Ušanovića i sekretara za financije i marketing Miodraga Kureša optužilo da su od 1. 1. 2001. do 30. 9. 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga te poreza na plate i poreza na doprinose, čime su oštetili budžet Federacije BiH u značajnom iznosu te  da su od 1. 1. 2001. do 31. 5. 2005. godine zloubotrebom svog službenog položaja pribavili značajnu imovinsku korist nelegalnim putem.