instant fap

Muzika reguliše krvni pritisak

muzika-regulise-krvni-pritisak

Muzika bi se mogla primjenjivati kao terapija za regulisanje krvnog pritiska, tvrde italijanski naučnici, pošto su detaljno istraživali cirkulaciju krvi i jačinu udisaja kod ljudi koji prate određeni muzički događaj.

Odavno je poznato da brži ritmovi dovode do ubrzanog disanja, ubrzanog srčanog rada i povećanja krvnog pritiska. Kada muzika stane, smanjuje se brzina udisaja, srčanog rada, što posljedično dovodi i do pada krvnog pritiska. Sporija muzika, također, usporava srčani rad i djeluje poput sedativa.

Ustanovljeno je da postepeno pojačavanje muzike dovodi do uzbuđivanja, a postepeno stišavanje do relaksacije.Prema svemu navedenom, muzika definitivno utiče na rad srca i krvnih sudova, ističu naučnici, napominjući da se njen efekat u izvjesnoj mjeri može i predvidjeti. Ovo saznanje otvara mogućnost primjene muzike u rehabilitaciji pacijenata poslije infarkta.

Mnogi medicinski stručnjaci smatraju da muzika čini čuda u ublažavanju stresa, bola i straha i da utiče na poboljšanje raspoloženja i stimuliše pozitivne emocije.

Američki naučnici su došli do zaključka da slušanje muzike samo sat  dnevno može znatno da smanji tegobe kod bolesnika s hroničnim bolom u leđima ili zglobovima, a istraživanje kanadskih naučnika ukazuje na to da mala djeca koja pohađaju muzičko obrazovanje imaju bolje pamćenje i sposobnost učenja.

Pozitivno dejstvo muzike potvrđuje i primjer Memorijalne bolnice Moristaun, u kojoj harfistkinja A. Vajs svira pacijentima koji se oporavljaju od operacije srca. Svakog dana Vajsova svira po dva sata pacijentima koji su u različitim stanjima svijesti, dok medicinske sestre pomno kontrolišu pacijente koji se bude iz anestezije.

KOMENTARI