instant fap

Na USK 45.000 nezaposlenih osoba!

Na USK 45.000 nezaposlenih osoba!

Gorući problem u Bosni i Hercegovini (BIH) i u Unsko-sanskom kantonu (USK) je nezaposlenost.

Više od 550 hiljada ljudi u BIH i 45 hiljada radno aktivnih na području USK nema posao. Nezaposlenost mladih iznosi 60 procenata, odnosno dvije od tri mlade osobe u BIH ne rade.

Ipak, ukoliko se realizuju samo planirane mjere ‘aktivne politike zapošljavanja’ Federalnog zavoda za zaošljavanje u FBIH trebalo bi se otvoriti 10 hiljada radnih mjesta. Prvi put federalnim budžetom u ovoj godini planirano 10 miliona KM za mjere aktivne politike zapošljavanja preko Zavoda za zapošljavanje F BiH, koji će osigurati dodatnih 17 miliona KM.

Za sufinansiranje poslodavaca koji nezaposlenima omogućavaju prvo sticanje radnog iskustva izdvojit će se više od 28 miliona KM, a za sufinansiranje zapošljavanja Roma 896 hiljada KM.

Za program “Omladinsko poduzetništvo” planirano je 720 hiljada, a za “Poduzetništvo 30+”, odnosno pokretanje malog biznisa za nezaposlene starije od 30 godina 360 hiljada KM.

Programom obuke za aktivno traženje posla, vrijednim 500 hiljada KM, predviđena je priprema za zapošljavanje i tehnika ‘aktivnog traženja posla’.

KOMENTARI