Nalazište zlata kod Fojnice vrijedno stotine miliona dolara

HomeBiH

Nalazište zlata kod Fojnice vrijedno stotine miliona dolara

Vedad Ibišević poklonio iftar za postače na srebreničkom Maršu mira

Rudnik zlata i srebra u Bakovićima kod Fojnice trebalo bi ponovo da bude aktiviran nakon više od 70 godina. Prema svim stručnim analizama, na ovom području postoje nalazišta sa oko pet tona rude iz koje se dobija zlato i srebro, a njihova vrijednost mjeri se stotinama miliona dolara.

U federalnom Parlamentu čeka se usvajanje zakona o koncesijama, nakon čega će koncesija biti dodijeljena kompaniji koja ponudi najviše novca, prenosi Radio “Sloboda Evropa”.

Cijeli projekat bi doprinio razvoju opštine Fojnica, dok su mještani Bakovića skeptični jer ne znaju koliko će koristi od svega toga imati mjesna zajednica.

Rudnik Bakovići kod Fojnice jedno je od najpoznatijih nalazišta zlata i srebra u jugoistočnoj Evropi. Do 1939. godine, do kada je rudnik bio aktivan, iz njega je izvađeno više od 2.000 kilograma čistog zlata i mnogo više srebra.

Vlasti FBiH odlučile su ponovno da pokrenu eksploataciju zlata i srebra iz tog nalazišta jer će to, prema njihovom mišljenju, doprinijeti razvoju toga kraja, kao i punjenju budžeta.

“Čim smo objavili prošle godine da planiramo da uđemo u jedan takav projekat, bilo je poziva iz cijelog svijeta – od Kine, Rusije, SAD, nekih evropskih zemalja, Turske”, rekao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.