instant fap

Narkomani radosni: Francuska uskoro otvara sale za drogiranje!

Centri ovakvog tipa – kakve želi da otvori socijalistička vlada – trenutno su nezakoniti u Francuskoj, ali postoje u mnogim evropskim zemljama, među kojima su Švajcarska, Britanija i Njemačka, u kojima se obezbjeđuju sterilne igle i medicinski nadzor za narkomane koji sebi ubrizgavaju heroin i druge nezakonite droge.

Francuska socijalistička vlada planira da, u okviru eksperimentalnog projekta, do kraja godine otvoriniz “sala za drogiranje“, u kojima će narkomani moći da sebi ubrizgavaju drogu pod medicinskim nadzorom, saopštila je ministarka zdravlja Marisol Turen.

“Nadam se da će primjena ovog eksperimenta početi do kraja godine“, rekla je Turen juče francuskoj televiziji BFM, dodavši da je više opština, i desničarskih i ljevičarskih, izrazilo spremnost da se u njima otvore takve sale, prenio je AFP.

U centrima ovakvog tipa, koji su trenutno nezakoniti u Francuskoj, ali već postoje u mnogim evropskim zemljama, među kojima su Švajcarska, Britanija i Njemačka, obezbjeđuju se sterilne igle i medicinski nadzor za narkomane koji sebi ubrizgavaju heroin i druge nezakonite droge.

Ova ideja je brzo izazvala kritike francuske desničarske opozicije, a bivši ministar obrazovanja Lik Šatel okarakterisao je plan o ovom eksperimentu kao “neodgovoran”.

“Time bi bio poslat pogrešan signal mladima u našoj zemlji“, rekao je on televiziji “Kanal plus”, dodavši da smatra veoma zabrinjavajućim to što takav predlog daje ministarka zdravlja, čija je uloga, kako je ocijenio, “da štiti Francuze i mlade ljude”.

Međutim, socijalistički poslanik Žan-Mari Le Gen pozdravio je ovaj projekat, rekavši da će “ta hrabra odluka omogućiti Francuskoj da se opremi efikasnim dodatnim sredstvom za smanjenje rizika” za uživaoce droge, naročito s obzirom na “pojačano konzumiranje heroina”.

 

(Telegraf)

KOMENTARI