instant fap

Narod ga voli, HDZ-ovi i SBB traže ostavku i u Predsjedništvu BiH

Željko Komšić je trebao dati ostavku na dužnost člana Predsjedništva BiH, a ne na članstvo u SDP-u, smatraju u dva HDZ-a • SDP-ov koalicioni partner SBB Komšićevu ostavku zatražio preko Avaza

Odlazak Željka Komšića iz SDP-a izazvao je veliku pažnju: dok jedni izražavaju zabrinutost zbog političke nestabilnosti u BiH, drugi ističu kako je ovaj Komšićev potez bio logičan slijed, treći bi da profitiraju pa SDP-ovi dogovorni partneri iz sporazuma zbog kojeg je Komšić i reagirao traže njegovu ostavku na članstvo u Predsjedništvu BiH.

Ljudi su glasali

Na izborima 2010. Komšić je jedini političar koji je osvojio simpatije velikog broja građana Bosne i Hercegovine: u svojoj borbi za člana Predsjedništva dobio je 337.065 glasova pretekavši i SDP za više od 50.000 glasova. Komšićeva “titula” najpopularnijeg esdepeovca osvojena je sa 54.574 glasa više od predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije u izbornoj jedinici u kojoj je Lagumdžija kao kandidat SDP-a za Parlamentarnu skupštinu BiH osvojio 28.451 glas. Popularnost Komšića među biračima može se i drugačije iskazati: dobio je 28.186 glasova više od Damira Hadžića u izbornoj jedinici u kojoj je Hadžić kao kandidat SDP-a za federalni Parlament osvojio 11.592 glasa, 49.726 glasova više od Denisa Bećirovića u izbornoj jedinici u kojoj je Bećirović kao kandidat SDP-a za PSBiH osvojio 45.747 glasova, 26.711 glasova više od Mire Ljubijankić u izbornoj jedinici u kojoj je Ljubijankić kao kandidatkinja SDP-a za Kantonalnu skupštinu osvojila 4.595 glasova…

Komšić je, primjera radi, dobio 22.000 glasova više od SDP-a u Zeničko-dobojskom kantonu, organizacije čije je Predsjedništvo prvo reagiralo na njegov istup ocijenivši ga neprincipijelnim, nekorektnim i neodgovornim. Upravo zato, Oslobođenje je prve reakcije i potražilo u Zenici.

Borba za pozicije

Hamzalija Bešlagić, član SDP-a, bivši predsjednik zeničkog Općinskog odbora stranke i Kantonalnog odbora Zeničko-dobojskog kantona, kaže: “Podržavam Komšića u tome šta je uradio i zbog čega. Ono što su Predsjedništvo i Glavni odbor do sada radili nije baš bilo dobro odvagano. Ne može se država praviti samo na nacionalnom okviru, mora imati i građanskog. Ne mogu nikada pristati da budem ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak samo. Ja sam građanin BiH i zato podržavam Komšićev potez. Izvjesno je da će to imati posljedice po SDP. Ja sam član SDP-a i želim to i dalje ostati. Ako se ja nekom ne sviđam po tom pitanju, to je njegov problem.”

Zakir Pašalić je bivši član SDP-a i nekadašnji načelnik Općine Zenica, koji je stranku napustio zbog neslaganja sa, kako kaže, “načinom gledanja na razvoj društva kod nas”. Sada je u mirovini. Kaže: “Komšić je pravi član SDP-a, ali sadašnja politika Stranke odstupa od osnovnih načela socijaldemokratije. Vrlo je izražena borba pojedinaca za pozicije koje donose materijalne koristi, a zapostavljeni su principi SDP-a, socijalna pravda, jednakost među ljudima, više socijalnog razumijevanja. I Željko nije mogao to da gleda.”

HDZBiH i HDZ 1990

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, jučer je za Oslobođenje izjavio kako bi ostavka Komšića na dužnost člana Predsjedništva BiH predstavljala šansu da BiH krene naprijed. “Ako njegov izlazak iz SDP-a nije rezultat nekakvoga dogovora, onda je ovo vrhunac licemjerstva druga Komšića i njegova nelegitimnog ponašanja”, rekao je Lovrinović, te istaknuo da se Komšić, makar se i ne slagao s predloženim rješenjem provođenja presude Sejdić – Finci, ne smije početi ponašati protuustavno.

KOMENTARI