Neka digne ruku u zrak svako ko se uspio odmoriti na godišnjem odmoru

HomeLokalne temeSanski Most

Neka digne ruku u zrak svako ko se uspio odmoriti na godišnjem odmoru

„Šetnja za istinu i nezaborav“

Neka digne ruku u zrak svatko tko se uspio odmoriti na godišnjem odmoru. Kada nam to i uspije, efekt je kratkog vijeka. Iscrpljenost koju smo nakupili tijekom cijele godine teško da možemo “izbrisati”. Ako u to ubrojimo velika pospremanja, rješavanje zaostalih obaveza, planiranje odlaska na.

Još se u BiH i živi sporo, pogotovo u manjim sredinama, ako se usporedimo s drugim jednako ili više razvijenim zemljama. Naša se svakodnevica i sastoji od malih rituala s kojima razbijamo užurbanu svakodnevicu, no svejedno, ponekad nam doista treba da ostanemo sami sa sobom u svojim mislima, pa premda to značilo da zaspemo u hladu ispod bora ili otplivamo svako jutro prije nego plažu zaokupiraju drugi željnici unutarnjeg mira.

Teško je zamisliti cijelu godinu u kojoj smo konstantno napeti (čast izuzecima) i da ju možemo restartati s nekoliko tjedana godišnje. Često nas upravo nakon posla, čeka onaj drugi dio, a to je posao kod kuće. Briga za kućanstvo, obitelj pa i pronalazak vremena za sebe oduzimaju nam onaj drugi slobodan dio dana. Naravno, svi smo na to navikli, u brojnim kulturama radi se i više i drugačiji je životni lifestyle pa bi bilo pomalo i nerazumno buniti se, no dugoročno koliko takav način života može utjecati na mentalno zdravlje svih nas.

Post covid vrijeme donijelo nam je i najavu krize, inflaciju i povećanje rasta cijena što definitivno utječe na stanje našeg uma i duha zato je dobar balans sada najpotrebniji. Mogu li tri sedmice kompletnog odmora biti dovoljna da se barem malo resetiramo? Pa svakako više nego dva (alanfordovski).

Koliko si ljudi uopće može priuštiti ljetovanje, koliko ćemo uopće imati strpljenja za sve nesnosnije gužve na autocestama prema moru i koliko ćemo uopće moći izdržavati nesnosne vrućine koje promjena klime sa sobom nosi? Čini se kako će se i koncepti godišnjih odmora mijenjati, a naša potraga za balansom postajati još intenzivnija.

Okrenimo se sebi i pronađimo mir unutar nas, dan po dan. A vrijeme će svakako donijeti promjenu koja će se, vjerujemo, uhvatiti u koštac s problemima modernog čovjeka koji su definitivno drugačiji od problema čovjeka unazad dvadeset godina.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: