instant fap
NaslovnicaSport

Nema govora o povećanju broja posjetilaca na meču BiH-Irska

Nema govora o povećanju broja posjetilaca na meču BiH-Irska

nteres za baražne utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Irske pobuđuje ogromno interesovanje javnosti i navijača obje fudbalske selekcije, a odmah nakon žrijebanja parova počele su da se prave rezervacije za obje utakmice.

Fudbalski savez Irske čak je podnio zahtjev da se njihovim navijačima omogući deset posto ulaznica od kapaciteta stadiona Bilino polje, jer im je brojka od pet posto, što u suštini predstavlja maksimalno 700 karata, premalena da bi zadovoljili potrebe navijača “zelenih” i partnera. Irci u svom zahtjevu vide šansu da dobiju dvostruko više ulaznica i navode da stadion Bilino polje u Zenici ima 15.600 sjedećih mjesta.

Prema propisima UEFA-e gostujućim navijačima garantuje se samo pet posto ulaznica od kapaciteta stadiona, isto tako se dozvoljava da svaki savez može podnijeti zahtjev za veći broj ulaznica, ali da maksimalan broj karata za goste može biti deset posto kapaciteta stadiona.

Fudbalski savez BiH za utakmice “Zmajeva” u prodaju pušta samo 12.000 ulaznica, i u taj broj posjetilaca na utakmici se broje svi posjetitelji, a u direktnoj prodaji bude samo oko 7.000 karata.

U Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona ističu da podržavaju politiku Fudbalskog saveza BiH da iz sigurnosnih razloga za sve utakmice bh. reprezentacije štampa se znatno smanjen broj ulaznica nego što je kapacitet sjedišta na stadionu Bilino polje. Policija ističe da je najvažnije da se svi posjetioci na stadionu, u Gradu Zenici i BiH osjećaju sigurno, a njima nije važan segment komercijalnog uspjeha sportskih manifestacija.

„U ovom trenutku prema nama još nije bilo nikakvog zahtjeva da se poveća broj ulaznica za ovu utakmicu, ali ako do toga dođe o tome će odluku donijeti Štab za organizaciju i sigurnost utakmice. U svakom slučaju male su šanse da na stadionu bude veći broj navijača bilo koje reprezentacije nego što je to sada bila praksa, jer bi se narušila sigurnosna struktura organizacije“, izjavio je Feni policijski komesar Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut.

Dodao je da se neće miješati u eventualnu odluku Saveza da iz ukupne kvote od 12.000 poveća broj ulaznica za potrebe navijača Irske, ali i da se mora znati kako i gdje bi bili smješteni na stadionu Bilino polje. Podsjetio je da je na prošloj utakmici velškim navijačima bilo lijepo i sigurno su se osjećali u Zenici i BiH, te da želi da tako bude i irskim navijačima.

„Ono što danas mogu reći, za sada nema govora o povećanju broja posjetilaca na stadionu Bilino polje, jer ponavljam podržavamo odluku Saveza da štampa manji broj ulaznica – zbog sigurnosnih razloga“, rekao je komesar Šut.

 I domaćim navijačima, posebno onima iz dijaspore, je problem mali broj ulaznica koje će biti u prodaji za ovu značajnu utakmicu. Njima odgovara i sistem prodaje kakav je do sada bio, a onima koje ne uspiju kupiti ulaznice preostaje kolektivno gledanje u “fan zonama”.

Radiosarajevo

KOMENTARI