instant fap
NaslovnicaUncategorized

Nevjerovatno otkriće: Čip koji analizira krv za par minuta

Nevjerovatno otkriće: Čip koji analizira krv za par minuta

Naučnici razvijaju gadget za ultrabrze krvne pretrage.  Sharp Labs Europe i Univerzitet Southampton uradli  su još jedan značajan korak u razvoju male mobilne dijagnostike, koja se usmjerava ka nastanku uređaja koji će podsjećati na medicinske trikordere iz Star Treka.

Njihov novi mikrofluidni čip je u stanju da analizira uzorke krvi i tako dobije detaljne rezultate pretrage kroz samo nekoliko minuta, što će jednog dana znatno ubrzati proces dijagnostike i smanjiti gužve pred laboratorijima u zdravstvenim ustanovama, a u daljoj fazi bi se mogao naći i u kućnoj upotrebi, čak u vašem džepu.

Na taj način jedan uzorak krvi se može koristiti za provođenje višestrukih testova, čime se ujedno otklanja potreba za više uzastopnih uboda igala, odnosno za vađenje novih uzoraka s ciljem izvođenja novih pretraga.

Na žalost, naučnici kažu kako će proteći nekih pet do deset godina prije nego se ovakvi uređaji nađu u ordinacijama doktora, jer se još mora razviti čitava metodologija postavljanja savršeno preciznih dijagnoza, a potom slijede dugotrajna klinička ispitivanja i složeni proces odobravanja od nadležnih tijela.

( Tehnologija.me )