instant fap
NaslovnicaBiH

Nova koalicija zatražila Budimirovu i Kebinu ostavku

Nova koalicija zatražila Budimirovu i Kebinu ostavku

Predsjednik i potpredsjednik FBiH jučer dobili pismo 55 federalnih poslanika SDP-a, dva HDZ-a i SBB-a kojim traže da njih dvojica podnesu ostavke.

Parlamentarna većina u nastanku koju čine SDPBiH i njihovi novi koalicioni partneri SBB, HDZBiH i HDZ 1990, podnijela je jučer još jedan zahtjev kojim želi sebi osigurati nove položaje, odnosno smijeniti kadrove SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak.

Nakon vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, pismeno je zatražena i ostavka predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, Živka Budimira i Mirsada Kebe.

Poslovnički rok

Kako Oslobođenje saznaje, u pismima sačinjenim bez uobičajene forme, u kabinete predsjednika i potpredsjednika Federacije stiglo je 55 potpisa federalnih poslanika SDP-a BiH, dva HDZ-a i SBB-a koji traže da Budimir i Kebo podnesu ostavku, te tako ispoštuju volju demokratske većine. Koje poteze će povući Budimir i Kebo još je nepoznato.

Živko Budimir, predsjednik FBiH, jučer je nastavio razgovore koje od ponedjeljka vodi sa domaćim i stranim zvaničnicima o aktuelnoj političkoj situaciji u Federaciji. Tako se susreo sa ambasadoricom Njemačke u BiH Ulrike Marija Knotz i ambasadorom Turske u BiH Ahmetom Yildizom. Iz Budimirovog ureda je saopšteno da je on u oba susreta istakao važnost zaštite interesa naroda i građana u FBiH i naglasio kako će isključivo u tom svjetlu, kao i do sada, koristiti svoje ustavne ovlasti.

Sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH još nije zakazana te je termin vanredne sjednice ovog doma, koju su u ponedjeljak zatražili poslanici nove federalne koalicije radi “situacije koja može biti veoma značajna za događaje i procese u Federaciji”, još nepoznat. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Denis Zvizdić kazao je za Oslobođenje da će on na osnovu pomenutog zahtjeva postupiti u skladu sa Poslovnikom Predstavničkog doma.

– Mogu ponoviti da ću se u vezi sa zahtjevom za održavanjem vanredne sjednice ponašati isključivo u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Predstavničkog doma koji u svom članu 98. jasno propisuje nadležnost predsjedavajućeg da može sazvati vanrednu sjednicu na zahtjev više od 20 zastupnika u rasponu od 14 dana. O datumu održavanja te sjednice, kad je zakažem, bit će pravovremeno informirana i javnost i zastupnici, kazao je Zvizdić.

Nova politička okolnost

Kolegij Predstavničkog doma će, prema njegovim riječima, možda zasjedati u vezi sa tačkama dnevnog reda predviđenim za redovnu sjednicu Predstavničkog doma zakazanu za 26. i 27. juni.

– Predsjedavajući Zvizdić se dosad nije oglasio po zahtjevu SDP-a za sazivanje vanredne sjednice. Da li će to uraditi u narednih pet dana, ne znam. Još nema zvaničnog zahtjeva za sjednicu Kolegija Doma kako bi se i Kolegij odredio po zahtjevu. Mi ćemo svakako iskoristiti poslovničku mogućnost da 26. juna, kad je zakazana redovna sjednica, zatražimo održavanje vanredne sjednice. Mi imamo novu političku okolnost, a to je da je sazvana redovna sjednica za koju je Kolegij utvrdio dnevni red, a u međuvremenu se desila promjena parlamentarne većine, kazao je Jasenko Selimović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.