instant fap

Novim neistinama o Banji Terme Ilidža Avaz izaziva diplomatski skandal sa Libijom

Nakon niza negativnih tekstova prema prijateljskoj državi Iran, Dnevni avaz iznosi nove neistine koje potencijalno izazivaju diplomatski skandal sa prijateljskom državom Libijom. Dnevni avaz kontinuirano i neosnovano iznosi neistine o Zdravstvenoj ustanovi – lječilištu Banja Terme Ilidža i hotelskoj kompaniji Hoteli Ilidža d.d. koja baštini tradiciju elitnog turizma i banjskog liječenja preko 120 godina.

– Smatramo da su pisanje i neistiniti navodi u Avazu od 7. avgusta 2012. vrhunac novinarskog neprofesionalizma i moralnog dna jer je u spomenutom tekstu napisano da su se putem prevare u Banji Terme Ilidža rehabilitirali ranjenici iz Libije. U tom tekstu su direktno optužili legalne i legitimne predstavnike države Libije potencijalno izazivajući diplomatski skandal sa prijateljskom državom, a da prethodno nisu provjerili informaciju i čuli obje strane, što je jedan od osnovnih postulata profesionalnog novinarstva, što su nam potvrdili iz Ambasade Libije, kazao je Ebrahim Rabari, direktor ZU Lječilište Banje Terme.

Ukazana čast

Rehabilitacija ranjenika u Banji Terme Ilidža počela je nakon niza regularnih postupaka i procedura koje je zahtijevala država Libija.

– Prvo nam se obratila Ambasada Libije u BiH i saopćeno nam je da je BiH prošla kriterije kao potencijalna država u kojoj bi se mogla vršiti rehabilitacija libijskih ranjenika. Napominjemo da država Libija šalje svoje ranjenike u SAD, Kanadu, Njemačku, Tursku, Italiju, Francusku, Španiju, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju i da smo ponosni što nam je ukazana čast da se naša zdravstvena ustanova svrstava u red svjetskih zdravstvenih ustanova iz domena banjskog liječenja, istakao je Rabari.

Iz ZU Lječilišta Terme su naglasili da je nakon iskazanog interesa iz Ambasade odgovoreno da će doći stručna komisija direktno iz Libije i da će ona odlučiti da li ispunjavaju kriterije za rehabilitaciju njihovih ranjenika.

Neosnovane optužbe

– Komisija je posjetila Banju Terme Ilidža i visoko ocijenila našu zdravstvenu ustanovu i kvalitet usluga koje pružamo, što s ponosom ističemo. Želimo napomenuti da je stručna komisija posjetila Reumal Fojnica, koji je, također, zadovoljio kriterije. Poslije su uslijedili pregovori sa njihovim komitetom za zbrinjavanje ranjenika koji su trajali duže od dva mjeseca, nakon čega su došle dvije grupe ranjenika, od kojih je jedna primljena u Reumal, gdje se još nalaze na rehabilitaciji, a druga je primljena u Banju Terme, gdje je proces rehabilitacije već završen, pojasnio je Rabari.

U toku same rehabilitacije ranjenika, Terme su posjetili članovi libijskog prelaznog vijeća, libijski ministar za pitanja boraca i libijska ministrica za socijalna pitanja.

– Svi oni su izrazili zahvalnost i zadovoljstvo pruženim uslugama, a mi smo uvjereni da ćemo i u budućnosti biti vodeća zdravstvena ustanova iz domena banjskog liječenja, uprkos pokušajima Dnevnog avaza da neosnovano optužuje kompanije koje posluju u skladu sa zakonskim propisima države BiH, zaključio je Rabari.

KOMENTARI