instant fap

Obilježavanje zločina na ušću Dabra

Ispred spomen obilježja u blizini ušća rijeke Dabar u Sanu, danas je obilježena dvadeseta godišnjica zločina počinjenog nad devetnaest logoraša koji su na današnji dan, 1992. godine, transportovani iz Sanskog Mosta u logor Manjača.

Organizator ovog događaja bilo je općinsko udruženje logoraša, a ovom činu su prisustvovali predstavnici općinske vlasti i političkih partija, bivši logoraši, porodice stradalih logoraša te drugi građani. Na ovom mjestu su evocirane uspomene na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na ovim prostorima u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prilikom transporta, u prenatrpanoj kamionskoj prikolici, ugušeno je devetnaest nevinih ljudi.

Prema izjavama svjedoka ovoga zločina, u kamionskoj prikolici koja je hermetički bila zatvorena ceradom, ponestalo je kiseonika. Devetnaest ljudi je tom prilikom zadesila stravična smrt. U nastojanju da se zametu tragovi zločina, njihova tijela su pokopana na lokalitetu ušća rijeke Dabar u Sanu. Na danas održanom skupu moglo se čuti kako za ovaj zločin niko nikada nije odgovarao, iako se dobro znaju imena naredbodavaca, a o svemu postoje i pisani tragovi.  Prisutnima su se ovom prilikom obratili predsjednik udruženja logoraša, Nihad Ključanin i načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić.

Oni su istakli kako se rado o jednom od najstrašnijih zločina počinjenih tokom agresije na Sanski Most te da njegove počinioce mora stići ruka pravde. Načelnik Avdagić obećao je podršku lokalnih vlasti u svim aktivnostima koji imaju za cilj rasvjetljavanje zločina te procesuiranje odgovornih za njihovo činjenje. Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje izgrađeno na lokalitetu ušća rijeke Dabar u Sanu. Prije nekoliko godina,iz masovne grobnice koja je pronađena na ovom mjestu, ekshumirana su tijela devetnaestorice logoraša koji su ugušeni u kamionskoj prikolici prilikom transporta u koncentracioni logor na planini Manjača.

Na mjestu gdje se nalazila grobnica prije dvije godine podignuto je spomen obilježje koje sjeća i opominje na ovaj strašni zločin. Udruženje logoraša općine Sanski Most će 14. Jula ove godine organizirai posjetu koncentracionom logoru Manjača, kako bi na ovo mjesto bili u prilici otići i logoraši koji danas žive i rade u stranim zemljama.

KOMENTARI