instant fap
NaslovnicaBiH

Obilježen Svjetski dan telekomunikacija

Obilježen Svjetski dan telekomunikacija

U Bosni i Hercegovini oko 52 posto stanovništva koristi internet, dok je situacija u zemljama regiona nešto bolja, jedino je Makedonija po procentima iza nas, rečeno je na jučer održanoj konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u povodu 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacija i informatičkog društva.
Ove godine Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se pod temom “Bolji život u ruralnim područjima s informacionim i komunikacionim tehnologijama “.

„Svrha obilježavanja današnjeg dana je podizanje svijesti o mogućnostima interneta i drugih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Naime, evidentan je jaz u kvalitetu života između urbanog i ruralnog stanovništva na planeti Zemlji, gdje gotovo 3,5 milijardi svjetske populacije živi u ruralnim područjima”, kazao je Veselin Poljašević, predsjednik VTKBiH.

On je dodao da je najbrže i najlakše zbližavanje ove dvije populacije moguće ostvariti razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija, jer savremene tehnologije obezbjeđuju brži ekonomski razvoj jedne države, a samim tim i bolje obrazovanje, zdravstvo ili manje siromaštva, gladi nepismenosti.

Da je budućnost u razvoju i ulaganju u sektor komunikacija, istakao je i Jasmin Mušović iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH .

„Danas je nemoguće zamisliti život bez TV-a, interneta, mobitela. BiH ima uspostavljen moderan regulatorno-komunikacioni okvir, a razvoj ICT danas je olakšan prije svega zbog manjih troškova i lakšeg pristupa infrastrukturi”, kazao je Mušović dodajući da je povezivanje cjelokupnog društva od neprocjenjive važnosti, posebno uvezivanje ruralnih područja kao i škola i drugih obrazovnih institucija.