instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Očekuje se dobar prinos kukuruza

Očekuje se dobar prinos kukuruza

Na imanju Fikreta Seferovića u zaseoku Brist, danas su održani „Dani polja kukuruza“. Na ovoj manifestaciji, u prisustvu predstavnika više poljoprivrednih ustanova i institucija, te poljoprivrednih proizvođača, predstavljeni su nove hibridne sorte kukuruza sjemenske kuće „Pionir“.

Prema riječima poljoprivrednog proizvođača Fikreta Seferovića, jednog od vodećih proizvođača mlijeka, koji na svojoj farmi ima preko 20 goveda, ove godine kukuruzom je zasijao oko 50 dunuma zemljišta. Kako kaže, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, i veoma hladnog vremena, bio je prisiljen da u mjesecu junu vrši presijavanje kurkuza. I pored svih poteškoća, zadovoljan je ovogodišnjim prinosima.

Predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Sanski Most, Husein Selimović, koji je prisustvovao na tradicionalnoj manifestaciji “Dani polja kukuruza”, je rekao da manifestacija ima za cilj da se poljoprivrednim proizvođačima na licu mjesta pokažu sve prednosti i nedostaci raličitih hibrida kukuruza, imajući u vidu da iz godine u godinu klimatski uslovi diktiraju prinose, zbog čega je potrebno praviti selekciju sa onim sortama i hibridima koji odolijevaju različitim vremenskim uslovima. Dobar urod kukuruza posebno će se odraziti na rezultate u proizvodnji mlijeka, obzirom da se radi o ratarskoj kulturi koja je nezamjenjiva u prehrani stočnog fonda. Inače, proizvodnja mlijeka, već nekoliko godina prednjači u poljoprivrednoj proizvodnji na području sanske općine.

KOMENTARI