instant fap

Odazovite se: “Darovana krv-spašen život!”

Odazovite se: “Darovana krv-spašen život!”

Crveni križ Općine Sanski Most sutra organizira 2. plansku akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod sloganom “Darovana krv-spašen život!”.

Akcija će se održati na odjelu transfuziologije Opće bolnice u Sanskom Mostu, sa početkom u 8:30 sati. Radi se o još jednoj akciji koja se sprovodi prema godišnjem planu i programu Crvenog križa, a za prva tri mjeseca ove godine u sanskoj zdravstvenoj ustanovi krv je darovalo stotinu trideset osoba. 


Kako nas je informisao sekretar Crvenog križa,Hamza Alagić, sutrašnja akcija je i specifična. „ Od Opće bolnice smo dobili zahtjev da je hitno potrebna krvna grupa 0 – negativna. S toga se mole osobe sa ovom krvnom grupom, njih najmenje pet, da se odazovu na sutrašnju akciju“, ističe Alagić.


On je i ovaj put pozvao sve zdrave osobe da pokažu svoju humanost, jer u hitnim slučajevima izražene su potrebe za krvlju i mnogi životi ovise od dobrovoljnih darivaoca.


„ Jedan put darovana krv ujedno i jedan spašen život. Krv je lijek koji se može samo darovati, ne može se proizvesti ili kupiti. Prikupljanje krvi zasniva se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. O dobrovoljnom davalaštvu treba govoriti često, a ne samo kada se dešavaju nestašice zaliha krvi ili kada se obilježavaju dani dobrovoljnog davalaštva. Darivanje krvi je jedan od najhumanijih gestova koje čovjek može načiniti. Uvijek je dobrodošlo, posebno zato što i krv ima svoj rok trajanja – opstaje nekih 35 dana. Davatelji krvi mogu biti aktivni tijekom cijele godine. To je, uostalom, način da osigurate i sebe i druge u slučaju nezgoda. Ovo je i način da osjetite da ste korisni, i da možete nekome spasiti život, što je najhumaniji mogući čin,“ poručuje Alagić.
On je istakao, da će darovana krv, kao i u predhodnim akcijama, biti pohranjena u Općoj bolnici obzirom da je potreba za dragocjenom tečnošću koja život znači konstantno izražena.

KOMENTARI