instant fap
NaslovnicaSanski Most

Održana planinarska šetnja “Cvijetni maj”

Održana planinarska šetnja “Cvijetni maj”

U organizaciji planinarsko-ekološkog društva „Kanjon“  protekle subote održana je četvrta po redu planinarske šetnja pod nazivom „Cvijetni maj“. Ovaj događaj se održava u posljednjih  nekoliko godina i neprestano ima sve veći broj poklonika. U okviru ovogodišnje planinarske šetnje, prema riječima predsjednice ovog društva, Amire Šabić, sudjelovalo je oko sedamdeset planinara iz više bosanskohercegovačkih gradova.

Pomenuto planinarsko-ekološko društvo izvršilo je ranije obilježavanje planinarske staze dužine petnaestak kilometara koja povezuje prostor srednjovjekovnog grada Kamengrada sa vodopadom Blihe i izletištem Jasice. Šire područje oko Gornjeg i Donjeg Kamengrada, te Fajtovaca, predstavlja pravi prirodni raj. Brdoviti predjeli obrasli su gustom zelenom šumom, a kroz ovaj krajolik vijuga rijeka Bliha, lijeva pritoka Sane. Na jednom dijelu svog vodotoka, Bliha se obrušava s velike visine u malo jezero, praveći svojevrstan skok, tako da mještani ovog kraja često za ovu izuzetnu prirodnu ljepotu koriste naziv „Blihin skok“.

Zbog izuzetne ljepote vodopada i dijela kanjona, ova lokacija je na osnovu zakona stavljena pod zaštitu kao spomenik prirode. Katastarski, vodopad se nalazi na području Fajtovaca, a njegova visina iznosi 56 metara po čemu spada u red najviših vodopada u Bosni i Hercegovini. Sama lokacija vodopada omogućava veoma brz i siguran dolazak svim posjetiocima bilo da dolaze iz pravca Sarajeva ili Zagreba.

Rekreativni vid boravka i jedinstvena ljepota nedirnutog krajolika koji osvaja sa svojom prirodnom raznolikošcu i skladnošcu oblika i boja u bilo kojem razdoblju godine vidljiv je na mnogim prirodnim obilježjima. Jedan od ciljeva plninarske šetnje „Cvijetni maj“ jeste upravo promocija ovakvih sadržaja.

KOMENTARI