instant fap

Osumnjičeni Adil Ikanović na listi SBB-a

Službenici Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminaliteta Sektora krim- policije MUP-a Tuzlanskog kantona podnijeli su izvještaj Tužilaštvu TK-a protiv Adila Ikanovića (45) iz Teočaka, referenta za oružje u PU Tuzla, zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave.

Kako saznajemo, Ikanović je član Općinskog odbora Saveza za bolju budućnost u Teočaku. On se pod rednim brojem osam nalazi na listi kandidata SBB-a za Općinsko vijeće Teočak.

Povezan s kriminalcima

Također, izvještaj je podnesen protiv Huse Vejzovića (52), Edina Mešića (48) i Amira Džinovića (47), svi iz Tuzle, i Muhameda Numanovića (53) iz Sapne, koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.
Kako je saopšteno iz MUP-a TK-a, Ikanović se sumnjiči da je obavljajući poslove referenta za provođenje propisa o oružju u PU Tuzla, od 2010. do 2012. godine, zloupotrijebio položaj i izdavao lažna odobrenja za nabavku oružja osobama sa područja TK-a, a među njima i određenom broju kriminalaca. Među njima su, kako se moglo čuti, i narkodileri Mirza Galić i Željko Kojić, koji su prije nekoliko mjeseci uhapšeni zbog trgovine drogom i nelegalnog posjedovanja oružja. Također, na ovaj način oružje su dobili Ferdi Arifi, Lik Likaj, Baškin i Ševćet Dačaj, Senad Hodžić i Smajil Šabović.

Prema policijskim saznanjima, Ikanović je sačinio 36 krivotvorenih odobrenja za nabavku vatrenog oružja, te je zbog toga primao novac u pojedinačnim iznosima od 100 do 1.000 maraka. Policajci su, nakon naredbe Općinskog suda Tuzla, oduzeli 28 oružnih listova i 30 raznih vrsta oružja.

“Ključni razlog zbog čega je to tako jeste da nadzor u tom referatu nije vršen sedam godina. Dakle, radilo je lice sa srednjom stručnom spremom, iako pravilnik predviđa visoku stručnu spremu, to jest završen pravni fakultet. To su ključni razlozi”, kazao nam je Amir Husić, ministar MUP-a Tuzlanskog kantona, navodeći da to nije jedini slučaj, te da su ovi referati u svim policijskim upravama zatvoreni sa ljudima koji ne ispunjavaju uslove o sistematizaciji radnih mjesta.

Suspendovani inspektori

U proteklih nekoliko mjeseci, dok je na čelu MUP-a Tuzlanskog kantona bio ministar Bego Gutić, suspendovano je nekoliko inspektora koji su sarađivali sa kriminalcima. Kako je kazao Husić, ovo je nastavak tih aktivnosti, te dodao da nema potrebe da se policija bavi nekim eksternim akcijama, sve dok iznutra cure informacije.

“Treba raščistiti stvari iznutra. Dakle, počistiti ispred svoga praga, kako bismo onda bez ikakve zadrške krenuli u snažnije akcije”, kazao je Husić.

KOMENTARI