instant fap

Ovo je procedura kojom se bira papa

Ovo je procedura kojom se bira papa

Portparol pape Benedikta XVI, Federiko Lombardi rekao je juče da bi novi poglavar Rimokatoličke crkve trebalo da bude poznat za Uskrs, 31. marta. Prema njegovim riječima, konklava, na kojoj se bira novi papa, trebalo bi da bude organizovana 15 do 20 dana po ostavci Benedikta XVI

Nakon njegovog povlačenja po crkvenom pravu počinje period “prazne stolice” (sede vacante) i za to vrijeme crkvu preuzima kardinal koji treba da pripremi konklavu na kojoj će biti izabran novi papa. O tačnom datumu početka konklave odlučuju kardinali, koji će biti zatvoreni u Vatikanu do izbora novog poglavara.

KONKLAVA U SIKSTINSKOJ KAPELI: Kardinali će se sastati u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu i održavaće dvije runde glasanja dnevno dok dvotrećinskom većinom ne izaberu novog poglavara. Izbor novog pape obavlja se u strogoj tajnosti. Kardinali ne smiju da napuštaju Sikstinsku kapelu sve dok ne postignu dogovor.

Procedura ponekad traje danima. Prije nego što počne glasanje, Sikstinsku kapelu obilaze stručnjaci za obezbjeđenje kako bi se uvjerili da nema sakrivenih mikrofona i kamera.

NEMA KOMUNIKACIJE SA SPOLJNIM SVIJETOM: Dok traje glasanje, kardinali ne smiju da komuniciraju sa spoljašnjim svijetom, osim ako se neko ozbiljno razboli. Radio i TV-prijemnici se uklanjaju, novine ne stižu, a mobilni telefoni su zabranjeni.

Pristup konklavi imaju dva ljekara, ispovjednici, koji moraju da znaju više jezika, kao i osoblje za održavanje čistoće. Svi oni moraju da se zakunu da će čuvati tajnu i da neće koristiti video i audio opremu.

GLASANJE: Prvog dana, kardinali mogu da glasaju samo jednom, poslijepodne, a počev od drugog dana glasaju po dva puta – ujutro i uveče. Poslije prebrojavanja glasova, jedan od kontrolora glasno čita imena kardinala koji su dobili glasove. Nakon toga on probada listiće iglom i niže ih na konac. Glasački listići se zatim spaljuju.

izbor pape1

BIJELI DIM: Iz dimnjaka izlazi bijeli dim, oglašavaju se zvona, a na centralnom prozoru Bazilike Svetog Petra pojavljuje se kardinal koji proklamuje “Habemus papam” – “Imamo papu”. (Ukoliko glasanje nije uspjelo, koriste se supstance koje stvaraju crni dim).

Kada papa bude izabran, on potvrđuje da li prihvata odluku i saopštava koje ime želi da uzme. Kada se to završi, on oblači papinu odoru – koju krojači spremaju uoči konklave u više veličina – sjeda na papski prijesto u Sikstinskoj kapeli, gdje mu ostali kardinali odaju počast.

Novoizabrani rimokatolički poglavar se zatim pojavljuje na balkonu u svojoj novoj odori i upućuje blagoslov.

KOMENTARI