instant fap
NaslovnicaMagazin

Pet pravila uz koje više nećete imati žute zube

Pet pravila uz koje više nećete imati žute zube

Pravila higijene usne šupljine nalažu pranje zubiju nakon svakog obroka, no zbog njezina konzumiranja u prilikama i situacijama kada to nije moguće, događa se da četkicu za zube primimo samo nakon buđenja i prije spavanja. No, određene prehrambene navike mogu pomoći da zube održite zdravima i bijelima

1. Pijte čaj

Crni i zeleni čaj sadrže polifenele, antioksidante čija je vrijednost i u tome što ublažavaju taloženje plaka (žutih naslaga) na zubima i tako smanjuju mogućnost nastanka karijesa.

Ove će vrste čajeva također ublažiti zadah jer sprečavaju razvoj bakterija koje ga uzrokuju.

2. Izbjegavajte ugljikohidrate u međuobrocima

Vrečica čipsa može štetiti zubima jednakom mjerom kao i kriška kolača. Svi ugljikohidrati se razbijaju u jednostavne šećere koji se pak pretvaraju u bakterije zaslužne za nastajanje karijesa.

Budući da se transformiraju u ljepljivu masu, uvlače se između zubiju uzrokujući tako nastanak zubnih bolesti. Ugljikohidrate jedite isključivo u vrijeme obroka, odnosno s većom količinom hrane,kada se proizvodi više sline zadužene za ‘pranje’ usne šupljine.

Ugljikohidrate jedite isključivo u vrijeme obroka kada se proizvodi više sline zadužene za ‘pranje’ zubi

3. Pijte na slamku

Većina sokova i energetskih pića (čak i onih dijetalnih i bez šećera) sadrži citrusnu i fosfornu kiselinu koje uništavaju zubnu caklinu. Ukoliko pijete slamkom napitak ćete unijeti u stražnji dio grla, zbog čega će biti u minimalnom doticaju sa zubima.

4. Povećajte unos vitamina C

Vitamin C jedan je od ‘najsvestranijih’ vitamina koji između ostalog održava zdravlje zubnog mesa. Oni koji dnevno unose manje od 65 miligrama vitamina C (jedna naranča primjerice sadrži 80 mg vitamina C) skloniji su bolesti zubnog mesa od onih koji redovito konzumiraju namirnice koje u sadrži ovaj nezamijenjivi vitamin.

5. Unosite barem 800 miligrama kalcija dnevno

Čak 99 posto unesenog kalcija u tijelo otpada na zubi i kosti. Oni koji konzumiraju manje od 800 miligrama kalcija dnevno pod većim su rizikom od bolesti zubnog tkiva. Kalcij pomaže zubnu kost održati čvrstom, a upravo ona drži zube na mjestu. Preporučena količina kalcija za žene je 1,000 miligrama za žene mlađe od 50 godina i 1,200 miligrama za one starije od te dobne granice.

KOMENTARI