instant fap
NaslovnicaMagazin

Pita sa šljivama

Pita sa šljivama

Na početku jedna napomena. Ova količina sastojaka za prhko tijesto je za malo veći pravokutni kalup za pečenje. Ako radite u velikom crnom limu treba vam još malo više brašna i maslaca te predlažem 2 jaja, a ukoliko radite u manjem kalupu tada smanjite količine brašna i maslaca.

Sastojci

Prhko tijesto
250 g maslac
1 cijelo jaje
1 vanilin šećer
2 žlice vrhnja
0,5 kg glatkog brašna
Nadjev
1,5 kg šljiva
korica limuna
cimet
malo ruma
2 žlice šećera
1 žlica džema od dunja

POSTUPAK:

Od navedenih sastojaka umjesite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko pola sata.

Nakon što je tijesto odstajalo podijelite ga na pola. Od jedne polovice razvaljajte podlogu za kalup, a drugu razvaljajte i pripremite za prekrivanje šljiva. Ja sam na šljive rezala pruge od tijesta širine oko 1 – 1,5 cm.

Podlogu od prhkog tijesta stavite peći na oko 200°C oko 20-30 minuta (tako da do pola bude pečena). Na polupećenu podlogu stavljate nadjev od šljiva koji se priprema tako da šljive režete na polovice ili četvrtine, dinstate ih s malo vode i u njih stavite navedene sastojke. Možete staviti i još neke vaše začine koje preferirate za ovo voće.

Na šljive odmah posložite trakice od prhkog tijesta i sve zajedno pecite još oko 45 minuta na 180°C – ovisno o vašoj pećnici možda malo duže ili malo kraće.

Nakon hlađenja posipajte šećerom u prahu.

KOMENTARI