instant fap
NaslovnicaVijesti

Počeli parlamentarni izbori u Francuskoj

Počeli parlamentarni izbori u Francuskoj

U Francuskoj se danas održava prvi krug parlamentarnih izbora na kojima će, kako pokazuju ankete, vjerovatno pobijediti parlamentarna ljevica, čime će na vlasti biti učvršćen socijalistički predsjednik Francois Hollande.

Glasanje je počelo u osam sati po lokalnom vremenu a birališta će biti zatvorena u 20 sati, kada će rani rezultati pokazati da li su tačna predviđanja o pobjedi socijalista i njihovih saveznika.

Kako prenosi Reuters, Hollandeu će prednost u izborima za 577-članu Narodnu skupštinu, niži dom Parlamenta Francuske, vjerovatno obezbijediti obećanja da će pokušati da oporavi francusku ekonomiju, smanji nezaposlenost i izbjegne budžetske rezove i krizu u stilu Grčke.

Poslije prvog kruga glasanja, Francuzi će na birališta ponovo izaći za sedam dana, 17. juna, istog dana kada će i u Grčkoj biti održani parlamentarni izbori.

Hollande (57) je na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca pobijedio Nicolasa Sarkozyja, čije su stroge mjere štednje izazvale bijes Francuza. Međutim, njegova Unija za narodni pokret i dalje je većinska u parlamentu.

Ukoliko bi Sarkozyjeva partija zadržala kontrolu nad parlamentom, mjesto premijera bi takođe pripalo konzervativcu pa bi Oland morao da tokom cijelog mandata sarađuje sa konzervativnim premijerom i vladom.

Francuski senat, gornji dom parlamenta, već je pod kontrolom ljevice.