instant fap
NaslovnicaMagazin

Politika mi ide na živce

Politika mi ide na živce

Sarajevski koncert hrvatskog sastava Jinx, koji je nedavno održan u kinu Meeting Point, je bio nešto jedinstveno, što se ne viđa svaki dan i za šta je trebalo odvojiti vremena. Iako ih mnogi klasificiraju kao “retro-pop” sastav pjevačica benda Jadranka Ivaniš Yaya u kratkom razgovoru za Oslobođenje kaže da je to posao drugih jer “kada neko nešto stvara jednostavno sebe ne kvalificira”.

– Neka nas svrstavaju kamo god žele. Mi se ne svrstavamo i to nam nije posao. To rade oni koji nešto pokušavaju analizirati i napisati nešto o tome. Kada neko nešto stvara jednostavno sebe nesvrstava, obično se čudi tada kada ga u neku ladicu gurnu ili ga opisuju. Mi kažemo “aha, nismo znali”. Nekako je to normalno. Ima smisla, utjecaji jesu možda retro, ne koristimo mnogo elektronike – kaže Yaya.

Jedini kriterij

Pojavivši se prije skoro dvije decenije Jinxi su svojim drugačijim stilom razbili trendovsku scenu u regiji nerobujući modernom vremenu. Yaya kaže da je jedina tajna uspjeha svake muzike, pa i njihove, dobra pjesma.

– Jedina stvar kao i kod svake muzike, bez obzira na stil ili vrijeme u kojem se događa, je da mora biti dobra pjesma. To je jedini kriterij koji te održava na životu. Ako imate dobru pjesmu onda možete u eteru da trajete duže. Neću biti lažno skromna, ali već sada imamo evergreene. Trudimo se raditi dobre pjesme i mislim da je u tome tajna i da te to održava u životu – kaže Yaya.

Dodaje da ne zna šta je u trendu i da Jinxi nisu angažirani bend i da se trude da takvi i ostanu.

– Mislim da mi samo, na neki način, radimo sa odmakom neke stvari i ne želimo  se direktno referirati na neke recentne i aktualne događaje, na neke kao “vruće” teme. Ima mnogo angažiranih bendova koji se bave politikom. Meni to stvarno ide na živce i ja to ne mogu. Trudimo se biti malo više s odmakom i pustiti slušatelju da ima višeslojne asocijacije, mada su ti tekstovi vrlo jednostavni i nema tu dubokih misli. Ponekad smo malo cinični i ironični. Mislim da je u tome čar – govori Yaya.

Govoreći o posljednjem albumu “Diksilend”, koji je izašao prije skoro dvije godine kaže da je to muzika za doba recesije, te da su zadovoljni prijemom kod publike i da ne namjeravaju ulaziti u studio sigurno još godinu.
– Bila je to neka vrsta zafrkancije na sve što se događa u svijetu i kod nas. Imali smo tu neku asocijaciju na prohibiciju, 20-te, 30-te, godine u Americi, koje su bile plodne u nekom noćnom društvenom međuljudskom život. Luda vremena razbucaju maštu kreativaca – kaže Yaya.

Sarajevo je drugačije

Omiljena mjesta za svirku su im klubovi u kojima može biti do 500 ljudi, jer tu najbolje funkcioniraju, sve više od toga je pritisak, a vole i uživaju u neobaveznim svirkama. Iako, za razliku od mnogih, nisu česti gosti Sarajeva, o ovdašnjoj publici imaju samo riječi hvale i kaže da idu tamo gdje ih pozovu.

– Ovdje je lijepo, drugačije je i dobra je vibra. Publika je super, dugo se znamo. Mi zapravo neorganiziramo svoje koncerte. Idemo tamo gdje nas pozovu i ako postoji  konstrukcija nekog koncerta mi dođemo. Ne pozivamo se sami u drugi grad – zaključuje Yaya.

I na kraju, posmatrajući ovaj bend možemo zaključiti da istinski uživaju u svojoj muzici i onome što rade – bilo da su upitanju nastupi, snimanje pjesama ili spotova. Retro look – stara odjeća, frizure, instrumenti…  uz nevjerovatnu muziku, izuzetan vokal i puno zabave je nešto što opisuje ovaj jedinstveni bend na našim prostorima.