instant fap

Počeo sastanak SDA i HDZ-a: Izetbegović i Čović predvode delegacije

Počeo sastanak SDA i HDZ-a: Izetbegović i Čović predvode delegacije

Na sastanku, koji se održava u Domu HDZ-a, bi se trebalo razgovarati o formiranju vlasti u BiH.

Sastanak delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), predvođenih stranačkim predsjednicima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, počeo je u Mostaru.

Na sastanku, koji se održava u Domu HDZ-a, bi se trebalo razgovarati o formiranju vlasti u BiH. S obzirom na poruke koje su čelnici HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, slali u utorak tokom prvog dana Mostarskog sajma, nije isključeno da se, pored formiranja vlasti, na stolu nađu i druge teme.

Čović je, podsjetit ćemo, jučer u Mostaru skazao da, kada je u pitanju NATO put BiH, “uvažava interese Republike Srbije”. S druge strane, Dodik je novinarima izjavio kako je upoznao predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da “SDA priprema Bošnjake koji nisu vojno obučeni” te da ta stranka kontrolira fabrike naoružanja.

Obje izjave nisu baš usklađene sa principima za formiranje vlasti, koji su usaglašeni na posljednjem sastanku stranačkih lidera održanom 18. marta, a upravo je NATO put BiH, odnosno odbijanje SNSD-a da poštuje Zakon o odbrani BiH te odluke Predsjedništva BiH i Strategiju vanjske politike, razlog što usaglašeni dokument nije potpisan na tom sastanku. Dogodit će se to tek po rješavanju pitanja aktiviranja MAP-a, odnosno slanja Godišnjeg nacionalnog plana, a posljednje Čovićeve izjave pokazuju da ni HDZ nije “privržen” NATO integracijama kako su to ranije predstavljali.

Nešto kasnije, u 15.00 sati, će se druga delegacija SDA, koju će predvoditi zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sastati sa zvaničnicima SNSD-a.

Druga prepreka koja stoji na putu ka formiranju državne vlasti jeste raspodjela resora. Iz SNSD-a, podsjetit ćemo, insistiraju da bloku kojeg ta stranka predvodi, pored pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, pripadnu i tri ministarstva.

Dodik insistira da se devet ministarskih pozicija dijeli po formuli “3-3-3”, što pravda tezom o formiranju vlasti kao procesu ravnomjerne raspodjele pozicija između tri “etničke reprezentacije”. Međutim, ustavne i zakonske odredbe, dosadašnja praksa i kapaciteti u zakonodavnoj vlasti sugeriraju da bi SDA i Demokratska fronta u Vijeću ministara BiH trebali imati četiri ministarske pozicije.

Do formiranja novog, izvršnu vlast na državnom nivou će obnašati aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, predvođen predsjedavajućim Denisom Zvizdićem. Da “tehnički mandat” u kojem se aktuelni saziv Vijeća ministara BiH trenutno nalazi nije ništa novo, potvrđuje situacija nakon izbora 2010. godine. Tada je “tehnički mandat” izvršne vlasti na čelu sa Nikolom Špirićem (SNSD) trajao od 3. oktobra 2010. godine do 10. februara 2012. godine. Šesnaest mjeseci “tehničkog mandata” Dodiku tada nije predstavljalo problem. Danas mu se, međutim, žuri da što prije svojim kadrovima popuni pozicije koje trenutno zauzimaju zvaničnici SDS-a i PDP-a.


KOMENTARI