instant fap

Podrška zadružnom sektoru

U organizaciji Zadružnog saveza FBiH danas je u Sanskom Mostu, u prostorijama zadruge „Agrisan“, održan sastanak predstavnika poljoprivrednih zadruga s područja USK sa lokalnim i kantonalnim vlastima. Predstavnici poljoprivrednih zadruga razgovarali su sa resornim ministrom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Amirom Džajićem te načelnikom općine Sanski Most, dr. Mustafom Avdagićem, o modalitetima i unaprijeđenju saradnje.

Predsjednik Zadružnog saveza Federacije BiH, Mirsad Hubanić, istakao je kako zadruge nisu relikt prošlog vremena, kako se najčešće misli, te da je ovaj oblik organiziranja poljoprivrednih proizvođača danas i te kako prisutan u svim evropskim zemljama. Hubanić je istakao kako zadruge u agraru USK igraju veliku ulogu te ostvaruju ukupan promet u visini od 14 miliona KM.

Kantonalni ministar poljoprivrede, Amir Džajić, naveo je kako je u budućem periodu potrebno definisati položaj i status svih poljoprivrednih zadruga na području Unsko sanskog kantona, kako bi se znalo koje od njih zaslužuju podršku i poticaje.Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, naveo je kako lokalne vlasti uspješno sarađuju sa poljoprivrednim zadrugama koje postoje i djeluju na ovim prostorima, te da je u proteklom periodu zajedničkim snagama realizirano nekoliko značajnih projekata.

Direktor poljoprivrdne zadruge „Agrisan“ , Senad Hažibajramović, istakao je kako zadrugari u narednom periodu očekuju značajniju podršku sa svih razina vlasti. Po završetku sastanka, njegovi učesnici su posjetili gazdinstva poljoprivrednih zadruga „Api med“, „Agrisan“ i „Sana fruit“ te se upoznali s njihovim radom.

KOMENTARI